Adequa lidera el nou Real Estate digital i sostenible

La companyia expandeix la seva línia de negoci per adaptar-se a les noves necessitats immobiliàries

El cap d'inversió d'Adequa, Pepe Singla | Cedida El cap d'inversió d'Adequa, Pepe Singla | Cedida

La digitalització en el sector immobiliari ha irromput amb força. En la nova era de l'aposta per la sostenibilitat, el sector no viu aliè a aquest canvi de tendència i diverses empreses el veuen com una oportunitat per generar canvi i fer projectes que respectin el medi ambient. Aquest és el cas d'Adequa, una de les empreses líders en gestió d'inversions en el sector immobiliari amb valor afegit. Pepe Singla, soci de la gestora, assegura que "l'ús dels edificis és responsable directe d'un terç de les emissions globals de diòxid de carboni i per això és bàsic fer una gestió de l'actiu professional durant la vida útil de les construccions". Actualment, això és possible gràcies a la professionalització dels equips gestors, a instal·lacions més eficients i al desenvolupament de solucions digitals a preus molt competitius.

En els últims anys Adequa ha viscut un profund procés de transformació i adaptació mitjançant noves eines digitals creades ad hoc per l'empresa i també per la mateixa evolució dels actius immobiliaris. Tot i que el seu core business segueix sent la gestió d'actius tradicionals, ha decidit apostar per altres línies de negoci alternatives que aporten valor d'especialització i demostren la seva voluntat per reinventar-se i generar un major impacte a través de les seves activitats. Per això, Adequa està desenvolupant projectes en sectors estratègics com la logística urbana, els datacenters, el wellness, el coliving o el coworking, uns nínxols que han sorgit derivats dels profunds canvis demogràfics i culturals que viu la nostra societat.

Singla: "Si volem afegir valor és molt més important la gestió que el capital"

De fet, Singla assegura que el sector immobiliari serà un dels més rellevants en el desenvolupament urbà, econòmic i social, però considera que cal repensar la forma d'actuar. "Antigament el sector pensava principalment en vendre metres quadrats, però ens hem adonat que aquesta és una mètrica miop i que no es comporta com una commodity, on hi ha equitat per definició. Si volem afegir valor és molt més important la gestió que el capital", afegeix el cap d'inversions d'Adequa.

"La gent necessita tenir un sostre on viure, treballar o relacionar-se i estem convençuts que l'ús immobiliari és el mitjà, no la finalitat", afirma Pepe Singla. Per aquesta raó, els projectes més importants de la gestora a dia d'avui són aquells que aporten valor afegit en matèries com la tecnologia o el benestar. En aquesta línia, valora el compromís de l'Administració, però demana que sigui valenta amb el sector immobiliari, ja que pot ser una palanca de solucions.

Projecte de país: Un datacenter d'avantguarda i amb energia verda

La transformació digital és el gran repte al que s'enfronta el planeta, i calen infraestructures per gestionar i emmagatzemar dades, però han de ser mediambientalment sostenibles. Singla alerta que els centres de dades són cada cop més necessaris, ja que sustenten gairebé tots els aspectes de la vida moderna. Tot i això, reconeix que la situació energètica mundial ha provocat que sector hagi d'innovar, reinventar-se i pensar fórmules per utilitzar formes de consum més eficients i verdes.

Per tot això, l'objectiu d'Adequa és liderar el projecte de construcció del primer campus de datacenters alimentat per energia 100% verda certificada amb generació d'origen local i que estaria ubicat a Òdena. "Des d'un vessant tècnic és possible crear edificis amb un consum neutre, i volem que Catalunya sigui pionera al món i abanderi la innovació d'aquest tipus d'actius", afirma el soci de la companyia.

Render del projecte del D-hub Òdena, amb un hyperscale datacenter com a motor del campus

Render del projecte del D-hub Òdena, amb un hyperscale datacenter com a motor del campus 

Adequa ja té experiència en aquest sector, ja que ha sigut la responsable del desenvolupament del darrer datacenter a Catalunya, una instal·lació de suport al sector digital ubicada a Sant Boi que estarà operada per EdgeConnex i on s'han invertit més recursos que en qualsevol edifici de la seva mida.

A més, la companyia també participa en una iniciativa per implantar energies verdes en actius industrials. Singla remarca que Catalunya disposa d'uns 1.500 polígons industrials i que alguns tenen molt de futur com a elements vertebradors i d'equilibri territorial en el context actual. Per això, Adequa posa a disposició el seu ampli coneixement per a una iniciativa que basa la seva activitat en els vectors energètic, digital i de serveis.

Aposta pel 'build to rent' per adaptar-se a les noves necessitats d'habitatge

Seguint la línia de fomentar la sostenibilitat en tots els àmbits, la gestora irromp en el mercat residencial de lloguer però amb una clau de volta. En aquest sentit, Adequa ha posat en marxa un projecte a Sabadell basat en el build to rent, un nou model residencial basat en la construcció d'habitatges amb serveis comuns concebuts exclusivament per ser llogats com a complex integrat. El valor afegit d'aquesta promoció, que tindrà 100 habitatges, és que dóna un nou ús a una edificació ja existent i que es pretén implantar com una comunitat energètica independent, potenciant així l'economia circular.

Build To Rent

Adequa aposta pel model Build to Rent | Cedida

Aquest nou complex residencial destaca per les grans zones i serveis comuns que ofereix als llogaters, uns espais que faciliten una nova forma d'interacció entre els veïns i de crear comunitat. Segons destaca Singla, "l'objectiu de la companyia és desenvolupar un nou model de negoci, minoritari actualment a Espanya, per ampliar el parc immobiliari de lloguer professionalitzat i adaptar-se a les noves necessitats de la societat en matèria d'habitatge". La pandèmia ha canviat les prioritats de les persones a l'hora de triar una llar, i amb aquesta aposta no només es fomenta el sentit de comunitat sinó que posa èmfasi en el benestar dels seus inquilins, ofereix amples espais exteriors i facilita el teletreball gràcies als seus espais adaptats.

Nova vida pels locals buits

Un altre dels problemes que s'ha accentuat en els últims anys és l'existència d'un gran parc de locals comercials buits en alguns territoris. Per tal d'aprofitar l'oferta existent, Adequa lidera un projecte per crear un vehicle d'inversió retail per a emprenedors que té l'objectiu de recuperar 1.000 locals, condicionar-los i buscar-los una nova vida mitjançant l'aposta per l'enfortiment del teixit comercial local. Tot i que aquesta iniciativa començarà a funcionar inicialment a grans ciutats, el seu objectiu és expandir-se també en els entorns rurals, més castigats per la manca d'iniciatives i oportunitats. Un nou model de negoci per donar una nova oportunitat als locals comercials buits i reactivar l'economia del territori.

Més informació
Les no-disrupcions del sector immobiliari
Avui et destaquem
El més llegit