Alstom i Siemens es fusionen

La francesa i l'alemanya creen un gegant europeu del sector ferroviari

Planta de Siemens a Cornellà Planta de Siemens a Cornellà

La companyia francesa Alstom i l'alemanya Siemens han signat un acord de fusió amb el qual crearan un gegant europeu en el sector ferroviari amb un volum de negocis de 15.300 milions d'euros, han informat ambdues empreses.

"Siemens i Alstom han signat un protocol d'acord per combinar les activitats de mobilitat de Siemens, que inclouen la seva secció de tracció ferroviària, amb Alstom", han indicat en un comunicat, en què també expliquen que han comunicat que l'Estat francès no excercirà l'opció de compra d'accions d'Alstom. França té actualment un 20% dels títols de Alstom gràcies als títols prestats pel grup Bouygues, que s'haguessin fet efectius si l'Estat hagués desemborsat fins al 17 d'octubre 1.000 milions d'euros. Així mateix, Siemens controlarà el 50% de les accions de la nova empresa fusionada.

Es tracta de "la signatura d'un protocol d'acord que garanteix l'exclusivitat perquè les seves activitats de mobilitat s'uneixin en una fusió entre iguals", han dit. La transacció, no obstant això, està pendent de l'aprovació dels reguladors i serà consultada als comitès d'empresa, per la qual cosa s'espera que es conclogui a finals de l'any vinent.

Si Alstom decideix trencar l'acord amb Siemens, haurà d'indemnitzar a la firma alemanya amb 140 milions d'euros.

El grup resultant, que estarà sota la direcció de l'actual responsable de Alstom, Henri Poupart-Lafarge, cotitzarà a la Borsa de París i tindrà la seva seu a la regió parisenca.

L'operació ha creat polèmica a França, doncs els partits opositors a l'Executiu del socioliberal Emmanuel Macron han acusat el Govern de desmantellar la indústria francesa i de claudicar davant els interessos alemanys. No obstant això, el Govern francès han assegurat que els llocs de treball d'Alstom es mantindran i que el govern de la nova empresa serà equilibrat.

Alstom està considerada una de les empreses industrials de bandera a França i es va llaurar fama internacional per ser el fabricant del tren d'alta velocitat (TGV) amb el qual el país gal va ser pioner en aquest tipus de transport.

Avui et destaquem
El més llegit