• Empresa
  • Antón Costas: "L'euro va ser un error"

Antón Costas: "L'euro va ser un error"

El president del Cercle d'Economia defensa el plantejament de l'economia espanyola a finals dels anys 90 i aposta per la reorientació a la indústria

    Costas aposta per la indústria manufacturera
    Costas aposta per la indústria manufacturera
    Mari Carmen Gallego
    22 de Gener de 2014

    "Hem de tornar a la situació de 1999 quan el plantejament econòmic era correcte però que es va trencar per l'entrada de l'euro, que va ser un error". Contundent i positiu, tot i l'actual crisi econòmica. És la visió de l'economista i president del Cercle d'Economia, Antón Costas, que considera que l'economia espanyola ha de girar cap a la indústria per seguir el camí que va encetar a finals del segle XX.

    Costas assegura que el temps que trigui cada país a sortir de la crisi dependrà de com aprofiti la recuperació. "La recessió econòmica ha acabat, això és un fet perquè la recessió es defineix per quatre trimestres consecutius amb el PIB a la baixa. Tècnicament, per tant, ha acabat encara que no podem dir que la crisi també hagi acabat", afirma el també catedràtic d'Economia Aplicada a la Universitat de Barcelona, qui ha vinculat la seva feina a l'economia política dels processos de liberalització, la regulació i la competència.

    1. "Aprofitar la crisi per canviar"
    "Les grans crisis com la que estem vivint només es donen una vegada a la vida, mai més tornarem a veure una crisi tan greu com aquesta", considera Costas, que creu que "s'ha d'aprofitar per canviar". "Les crisis són com constipats, després d'un període de convalescència es superen però les grans crisis com aquestes són com una grip, que requereixen una intervenció més profunda i que només passem un cop a l'hivern. A més, un cop passada res és igual, el món és diferent", segons Costas.

    L'objectiu és ara, segons Costas, "saber si com a ciutadans som capaços d'aprofitar aquesta gran crisi per introduir nous aspectes, que no tenen per què ser innovadors" i ha apuntat com a alternativa "tornar a la indústria, particularment a la indústria manufacturera, que ja està tornant a molts països desenvolupats i que si ho sabem aprofitar, contribuirà a millorar la situació".

    Costas considera que "hem de tornar a la situació de 1999 quan el plantejament econòmic era correcte però que es va trencar per l'entrada de l'euro, que va ser un error, un error inevitable però un error al cap i la fi". "Hem de tornar al 1999 quan teníem una economia ben plantejada però que l'euro va desviar de camí", considera Costas, que creu que la indústria continua sent el sector amb una major capacitat de millora de productivitat i ocupació.

    2. "La sorpresa del creixement econòmic europeu"
    El president del Cercle d'Economia considera que l'economia espanyola "pot ser la sorpresa pel creixement del creixement econòmic europeu en 2014 i 2015". "Espanya aquest any pot ser l'Alemanya de 2004", diu Costas i destaca la correcció del dèficit de la balança comercial i les oportunitats d'inversió industrial que hi ha a Espanya.

    3. "L'endeutament impedeix l'enlairament de l'economia"
    Segons el president del Cercle d'Economia "no és necessari esperar al desendeutament per créixer". Costas critica la versió dels economistes, "que actuen en manada", de què l'endeutament de les famílies, del sector privat i de les entitats financeres és una "motxilla enorme que impedeix l'enlairament de l'economia".

    4. "La desigualtat és un dissolvent de la cohesió social"
    El responsable dels economistes ha alertat dels riscos que pot portar la desigualtat "que està creixent de manera espectacular" a la nostra societat i que "és un dissolvent poderós de la cohesió social que necessita el capitalisme i un handicap per al funcionament eficient i estable de l'economia". "Hem de tenir en compte les desigualtats perquè poden ser un factor de desequilibri a més d'expulsar del consum a les grans masses. Una economia desigual és una economia inestable que tendeix a anar a l'eufòria o a la depressió", diu Costas, que alerta que "la desigualtat és un indicador avançat de grans canvis polítics".