Anxo Pérez: "Ets feliç? Però més o menys que els altres?"

El fundador de 8Belts comparteix la seva fórmula per tenir èxit interior

Anxo Pérez, CEO i fundador de 8Belts | EP Anxo Pérez, CEO i fundador de 8Belts | EP

Si un venedor feliç pot vendre fins a un 37% més que un que no ho és, com és que les empreses no inverteixen més en felicitat? Focalitzem els nostres esforços en tenir èxit professional, però si no atenem a l'èxit interior, correm el risc que tot el que hem construït s'ensorri. El conegut emprenedor Anxo Pérez, CEO i fundador de 8Belts assegura que estava destruït per dins en un dels moments de més èxit de la seva carrera. Ho ha explicat a la Barcelona New Economy Week (BNEW), on també ha compartit la tècnica mil·lenària que li va permetre recuperar la felicitat.

L'empresari Anxo Pérez parla nou idiomes, toca diferents instruments, és escriptor de best-sellers i ha donat més de 400 conferències per tot el món. Amb 8Belts ha creat un mètode per aprendre idiomes en tan sols vuit mesos. Abans del 2018 en els seus llibres i conferències parlava sobre l'èxit professional, però aquell any va rebre un revés de la vida -o com diu ell, un cop de totxo- i el seu discurs va canviar.

"Mentre anava collint èxits, sentia patiment igualment, perquè no tenia la capacitat de gestionar aquells èxits. Jo no tenia eines, i vaig arribar a la terrible conclusió que la vida no tenia sentit," narra el fundador de 8Belts. Assegura que era addicte a l'ansietat i a la preocupació fins que va trobar una fórmula i una manera d'entendre la vida, que va resumir posteriorment en el llibre Els 88 esglaons de la gent feliç.

Anxo Pérez: "l'ésser humà és miop per naturalesa. Quan està travessant un pic es pensa que tot el camí es compon de pics"

La data de caducitat

Diguem-li cops de totxo, pics de muntanya o revessos de la vida. En un moment o un altre, els problemes se'ns plantaran davant. Anxo Pérez recorda els seus primers revessos: quan va suspendre matemàtiques amb 14 anys després de ser un prodigi i haver basat la seva identitat en ser un crac en aquesta matèria, o quan el va deixar la seva parella amb 21 anys. Són revessos molt comuns dels que s'emporta i comparteix dues lliçons.

La primera: "l'ésser humà és miop per naturalesa". Segons Pérez, "quan està travessant un pic es pensa que tot el camí es compon de pics", però no. El camí es compon de pics i de valls, però "la nostra miopia ens fa pensar que els reptes són eterns i insuperables". I en conseqüència, la segona lliçó: "els revessos de la vida són com els iogurts perquè tenen data de caducitat".

Anxo Pérez: "els revessos de la vida són com els iogurts perquè tenen data de caducitat"

Els vuit nivells de la felicitat

Diu l’Anxo Pérez que un dia va començar a preguntar a la gent del seu voltant: "tu ets feliç?". La majoria responia que sí. I seguia: "però com ets de feliç respecte a les altres persones? Ets més o menys feliç que els altres?". La resposta majoritària va ser que la gent es veia igual de feliç que el seu entorn. Diu que li havien arribat a dir: "sóc feliç, però són els altres els que em boicotegen la felicitat"; una afirmació que Pérez cataloga de falsa perquè "el que ens provoca patiment està només dins de la ment humana".

Segons la teoria de l'empresari, no hi ha un sol nivell de felicitat o d'èxit interior, sinó vuit nivells; en honor a 8Belts. "Que estiguis en un nivell més alt o més baix de felicitat depèn del número de vegades que es pertorba el teu equilibri interior al llarg del dia".

La gran teoria: la bossa blanca i la bossa negra

Pérez creu que totes les persones tenen en el seu interior dues bosses: una blanca i una negra. Són l'origen de les nostres accions: el ying i el yang, els bons i els mals sentiments, la llum i la foscor. "Des d'on estic entregant aquest projecte? Des d'on estic rebent aquesta crítica? Des de la bossa blanca o la bossa negra?", exemplifica l'emprenedor. És a dir: des de la superació, la humilitat i l'esforç? O des de la inseguretat i la supèrbia?

Hi ha actes que poden semblar positius, però no ho són si la motivació per fer-los prové de la bossa negra. "Sabia nou idiomes, però no estava bé perquè ho feia des de la bossa negra. Pensava que si no aprenia un idioma més, no valia suficient".

El victimisme és un gran pertorbador que boicoteja el benestar d'un mateix

Un indicador que pot ajudar a saber des de quina bossa s'actua és el sentiment de pertorbació. "Si tens pertorbació, estàs agitat, estàs actuant des de la bossa negra", indica Pérez. El victimisme, per exemple, és un gran pertorbador que boicoteja el benestar d'un mateix.

Però com es pot sortir d'aquesta agitació? "Simplement tancant els ulls i imaginant una escala de deu esglaons. Cada esglaó ha de ser una respiració neta". Una respiració neta és aquella que no permet que aparegui cap pensament perquè "si la ment no es cola, tampoc ho fa el patiment".

Més informació
La lliçó de Medellín a Barcelona
L'art d'unir forces
Avui et destaquem
El més llegit