CA | ES

Augmenta l'absentisme per primer cop en sis anys

Foment del Treball adverteix que les incapacitats temporals han crescut el 2014 per primera vegada des de l'inici de la crisi

Foment del Treball ha advertit aquest dilluns que l'absentisme laboral a Espanya ha augmentat el 2014 per primera vegada des de l'inici de la crisi el 2008, aconseguint una taxa del 4,4% respecte del 4,1% del 2013 i del 4,3% del 2012.

En roda de premsa, el director de Relacions Laborals d'aquesta patronal catalana, Javier Ibars, ha posat l'accent en les incapacitats temporals (IT) per contingències comunes, que van augmentar un 8,6% a Catalunya el 2014 davant de l'any anterior, i ha assegurat que "una part molt substancial" de les baixes són fraudulentes.

Ha assenyalat que és en aquestes baixes per IT que la patronal vol posar èmfasi, ja que l'absentisme no justificat, tot i que és molt important solucionar-lo, representa un 0,01% del total d'hores no treballades (2,7 hores cap a les 251 hores no treballades del 2014).

Ha admès que hi ha casos en els quals les baixes responen a un problema de flexibilitat interna de l'empresa, ja que hi ha persones que no tenen possibilitat de conciliar la vida laboral amb la familiar, com per exemple dones que tenen familiars a càrrec seu.

"Hi ha una part molt substancial d'absentisme fraudulent que hem de posar sobre la taula sense problemes i sense complexos", ha manifestat Ibars.

Por de perdre la feina
Segons la patronal, en èpoques de crisi tendeix a baixar la taxa d'absentisme, fet que segons Ibars és causat per una major sensació de por de perdre la feina i menys rotació de llocs de treball.

Amb vista a aquest any, ha augurat que, tenint en compte les dades obtingudes fins a setembre, la taxa d'absentisme es mantindrà en la mateixa línia que el 2014, fet que ha considerat negatiu perquè l'objectiu és que es redueixi.

Propostes
Entre les propostes de Foment per reduir l'absentisme figura el reconeixement de competències a les mútues per expedir les altes mèdiques a tots els suposats -incloent els processos de contingències comunes-; un paper més actiu de les mútues i els serveis mèdics de les empreses, i alhora potenciar l'Institut Català d'Avaluacions Mèdiques i Sanitàries (Icams).

També demana fomentar els canals de comunicació que afavoreixin les relacions entre el personal mèdic del servei públic de salut i els de les mútues i empreses, i potenciar les mesures de control i eficàcia de la IT de curta durada, entre altres propostes.
Avui et destaquem
El més llegit