Avui posem l’accent en el pòdcast

Es tracta d’una tecnologia que ja té uns quants anys de vida, però que aquests darrers temps està experimentant una mena de segona joventut

El pòdcast | Termcat El pòdcast | Termcat

El terme pòdcast és un neologisme, d’ús molt generalitzat, que fa referència a l’emissió d'àudio o audiovisual emmagatzemada a internet com a arxiu digital, sovint formant part d'una sèrie, que l'usuari pot reproduir en qualsevol moment, sigui en línia o, un cop descarregada a l'ordinador o en un dispositiu mòbil, fora de línia.

De fet, es tracta d’una tecnologia que ja té uns quants anys de vida, però que aquests darrers temps està experimentant una mena de segona joventut. Inicialment, aquest manlleu es difonia en català sense cap modificació gràfica, com l’anglès podcast, però recentment, i atesa la popularitat del terme i les peticions rebudes en aquest sentit, s’ha pres la decisió de normalitzar la forma amb l’accent sobre la o, reflectint en la grafia la pronúncia habitual.

Malgrat que els mots catalans amb una estructura sil·làbica similar a la de podcast són aguts (antispast, contrast, desbast, desgast, encast, etc.), en aquest cas la pronúncia consolidada és plana, com en la llengua d'origen i com passa també amb altres manlleus adaptats, com ara fúting, míting o rècord. A més, també és una adaptació coherent amb la forma semànticament relacionada podcàsting, ja normalitzada amb accent, que fa referència a la tecnologia que permet crear i difondre pòdcasts.

Podeu consultar aquests termes normalitzats en català en el Cercaterm.

Avui et destaquem
El més llegit