Badtoro guanya a Osborne

El Tribunal General de la UE dóna la raó a la marca catalana enfront la marca d'espirituosos i alimentació

Productes de la marca Badtoro
Productes de la marca Badtoro
Redacció VIA Empresa
Barcelona
21 de Setembre de 2017
Act. 21 de Setembre de 2017

El Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) dóna la raó a l'empresa catalana Jordi Nogués davant la companyia Osborne. El tribunal ha conclòs que no hi ha risc de confusió per no existir suficients similituds entre els logotips amb toros emprats per ambdues companyies. Luxemburg estima, així, dos recursos de Nogués i anul·la les decicions de l'Oficina de Propietat Intel·lectual de la Unió Europea (EUIPO) que impedien que la firma catalana poguès fer servir el signe Badtoro, que conté el dibuix d'un toro.

 

Nogués va presentar l'any 2010 una sol·licitud per registrar la seva marca per fer roba, calçat, complements i articles de tabac, per a fumadors i serveis diversos. Va ser llavors quan el grup Osborne va considerar que la similitud amb la seva marca era significativa i tant a nivell verbal (Toro, El toro) com a figuratiu, conegudes aquestes per les estàtues taurines situades al costat de les carreteres espanyoles. Les marques d'Osborne són presents en articles per a fumadors, roba, calçat, barrets, serveis diversos i venda d'aliments i begudes, per la qual cosa es va al·legar l'existència de risc de confusió entre elles i el signe de Jordi Nogués. Així, l'EUIPO va denegar el registre del signe Badtoro.

El 2012, però, l'empresa catalana va presentar una segona sol·licitud de registre de la mateixa marca per a diversos productes alimentaris i begudes com a cafè, te, cacau, arròs, farines, cerveses i aigües minerals, a més de per a serveis relacionats. Osborne es va oposar de nou i també va fer referència a la similitud amb la seva marca figurativa Toro, emprada per a cerveses, vins i restauració. Aquesta vegada, l'EUIPO va estimar solament parcialment l'oposició. L'oficina la va desestimar pels productes i serveis que no eren idèntics ni similars, els d'importació i exportació relacionats amb els productes alimentaris i les begudes. No obstant això, Jordi Nogués va recórrer ambdues resolucions.

 

"Escasses similituds"

El Tribunal General assenyala en les dues sentències publicades ara que l'EUIPO va errar en considerar que el terme toro ocupava una posició distintiva i autònoma dins de la marca sol·licitada per Jordi Nogués i recalca que el terme Badtoro s'aprecia "de manera conjunta amb l'element figuratiu o dibuix d'un toro de fantasia". La cort subratlla que tots dos elements formen "una unitat lògica allunyada de l'animal esmentat i representat en les marques d'Osborne" i afegeix que el consumidor no percebrà de manera autònoma ni recordarà la paraula "toro" dins de la marca de l'empresa catalana, "doncs aquesta paraula està mancada d'un poder d'atracció suficient".

Considera que les similituds entre ambdues marques són escasses a nivell visual, però de grau mitjà a nivell fonètic.

Quant a la semblança des del punt de vista conceptual, tot i que ambdues marques facin referència al concepte del toro, el TGUE afirma que l'animal representat en la marca de l'empresa catalana "s'assembla més a una mascota o a un personatge humanitzat, diferent de l'animal simplement esmentat o representat en les marques d'Osborne". Així, "en estar enfadat, l'expressió Badtoro podrà percebre's com el nom d'aquest personatge", indica el Tribunal General.