Barcelona Activa premia tres projectes fundats per dones

Narrativa Fèrtil, KOA Biotech i Ökollective, són les tres startups premiades entre més de 500 participants

Els llocs de treball creats el 2023 gairebé tripliquen els del 2019 | Cedida Els llocs de treball creats el 2023 gairebé tripliquen els del 2019 | Cedida

L’agència municipal Barcelona Activa ha premiat tres projectes en les diferents àrees d’emprenedoria social i científico-tecnològica. Els guanyadors han estat les startups Narrativa Fèrtil, KOA Biotech i Ökollective, fundades per dones.

Narrativa Fèrtil ha rebut el primer premi d’emprenedoria Social. Es tracta d’una cooperativa amb dues línies de treball: d’una banda, una escola d’escriptura autobiogràfica per ajudar a encaixar experiències traumàtiques; i d’una altra, una editorial i distribuïdora de llibres autobiogràfics. Aquests llibres expliquen l’experiència de persones que han superat un trauma per ajudar així a altres en situacions similars. La iniciativa serà incubada a un dels centres d’empreses del 22@ de Barcelona Activa i s’ha endut 10.000 euros de premi.

Aquest projecte editorial ha participat en el programa Emprenedoria Social de Barcelona Activa juntament amb altres 124 projectes que impacten en diversos sectors d’activitat. Tots ells han rebut acompanyament de forma individual i grupal. Entre els altres projectes finalistes s’hi trobaven Open Brains, una startup dedicada a fomentar el pensament crític a través d’experiments i tallers neurocientífics a escoles i empreses; o Bikelogic, una cooperativa especialitzada en mobilitat i logística urbana amb servei de missatgeria, venda de lloguer de cargobikes i remolcs i consultoria empresarial.

KOA Biotech, un projecte d'aqüicultura

El reconeixement cap a projectes científico-tecnològics, els del programa Preacceleració, ha anat cap a  KOA Biotech, una startup que ha desenvolupat un dispositiu que monitoritza la presència de patògens a l'aigua per millorar l'aqüicultura i l'estat dels peixos a les piscifactories. El premi ha estat de 5.000 euros i un espai a la Incubadora MediaTIC durant sis mesos.

De la desena d’startups deep tech que hi han participat, han estat finalistes d’aquest premi: ONA, una furgoneta voladora amb motorització elèctrica per a vuit persones; Seven Sector Technologies, una startup de ciberseguretat que té un sistema hardware i software de detecció i resposta de ciberatacs; o Aldora Tech, un equip que dissenya drons per a l’entrega d’última milla de paqueteria, de manera molt més sostenible.

Ökollective, cooperativa de disseny tèxtil

Respecte a l’impuls de l’emprenedoria dins de l’àmbit d’economia social i solidària, el programa Construïm en Femení de l’agència ha atorgat el guardó a Ökollective,  una cooperativa impulsada per dones que ofereix un estudi de disseny sostenible i que explora un model tèxtil circular i de proximitat. Ökollective ofereix, així mateix, serveis de confecció i de gestió de recursos i excedents per a altres empreses, compartint valors ètics i sostenibles. El guardó ha estat 5.000 euros més l’entrada a la InnoBAdora, comunitat d’incubació d’ESS de Barcelona Activa, per a un període de sis mesos.

La darrera edició del programa Construïm a Femení ha comptat amb 18 projectes. Dos dels finalistes han estat Coopelia, una iniciativa que aposta per l’artesania com a plataforma per generar treball digne i proporcionar un espai de coworking per artesans; i Ramé Artesana, un projecte que lluita contra les barreres econòmiques a partir de la confecció artesana de complements de moda.

Aquests tres premis, atorgats en les darreres edicions de cadascun dels programes d’enguany, han estat a projectes fundats per una o més dones, i tots tres tenen un rerefons sostenible i amb valors ètics i socials. Cada jurat ha estat compost d’organismes, associacions i representants de cada àmbit, entre ells, Ashoka, Cooperativa Abacus, BStartup Banc Sabadell, Ship2B, entre d’altres referents del món empresarial, associatiu i universitari.

Més de 500 participants anuals

Amb periodicitat anual, l’agència municipal du a terme més de 30 edicions de diferents programes, entre ells, Creamedia, CleanTech, Futurisme, Innofood, B-Step, Fet a mà, Lidera, o Idees Madures, entre d’altres, i hi col·labora amb altres organitzacions en programes especialitzats, com és el cas de Game BCN. A l’any, més de 500 participants formen part en algun d’aquests programes, que inclouen acompanyament personalitzat i assessorament expert.

Més informació
Barcelona Activa presenta un pressupost de 65 MEUR pel 2023
Barcelona Activa impulsa la formació digital de la ciutat amb la IT Academy
Barcelona Activa aconsegueix revifar i actualitzar els oficis tradicionals
Avui et destaquem
El més llegit