Barcelona i Quebec signen una aliança per la innovació

La nova col·laboració servirà per consolidar les apostes d’ambdues regions per la IA, les ciències de la vida, els materials avançats i la recuperació verda

El director executiu de SchiTech DiploHub, Alexis Roig | ACN El director executiu de SchiTech DiploHub, Alexis Roig | ACN

Barcelona i el Quebec tanquen una aliança estratègica per la recerca i la innovació. El nou acord, centrat en quatre eixos sectorials – intel·ligència artificial, ciències de la vida, materials avançats i recuperació verda – consolida, segons la institució de diplomàcia científica de Barcelona SciTech DiploHub, l’aposta d’ambdues regions per "la ciència i la tecnologia com a vectors de la recuperació econòmica". El programa de cooperació s’ha ratificat en el marc de la jornada Cercle de Recerca i Innovació Quebec-Europa, amb la presència dels hubs d’innovació de diverses regions europees. 

Els primers fruits de la nova col·laboració es veuran el proper mes de juny, amb la celebració d’una jornada centrada en el desenvolupament de la tecnologia d’hidrogen verd com a alternativa energètica. Tant Quebec com Catalunya compten amb importants pols d’innovació en aquest camp, amb la recent instal·lació d’un electrolitzador a Bécancour per part de l’empresa Air Liquide i la previsible inversió dels fons Next Generation EU als projectes Hidrogen Valley al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre.

Part de l’aliança es concretarà també en ajudes a la xarxa d’investigadors i científics formats a universitats catalanes a institucions internacionals Barcelona Alumni, que compta amb uns 100 membres al Canadà. Aquest impuls serviria per "posicionar l’ecosistema de coneixement de Barcelona" al Quebec i potenciar els projectes compartits. L’assessora científica del govern canadenc, la Dra. Mona Nemer, visitarà Barcelona per participar de la Barcelona Science and Technology Diplomacy Summer School, les jornades de diplomàcia científica organitzades per SchiTech DiploHub, en el marc del nou acord. 

El director executiu de DiploHub Alexis Roig afirma que l’acord "consolida el lideratge de Barcelona en el camp de la diplomàcia científica". Segons Roig, aquesta cooperació connectarà els ecosistemes català i quebequès per "fer front als reptes globals en transició energètica o intel·ligència artificial". La viceministra primera de Relacions Internacionals del Quebec, Sylvie Barcelo, per la seva banda, destaca la rellevància d’unir esforços i "reforçar les relacions bilaterals en un món canviant", tot defensant la «convergència d’interessos" entre Barcelona i Quebec en camps com l’energia neta o les ciències de la vida.

Més informació
Roig: "Barcelona ha de ser més que una marca!"
Avui et destaquem
El més llegit