Barcelona, terra fèrtil pels videojocs

Catalunya acull les principals empreses de joc al mòbil i pel 2019 s'espera que el sector superi els 600 milions de vendes i els 4.600 treballadors

El Gamelab Barcelona reuneix la indústria del videojoc aquesta setmana | Àlex Recolons (ACN) El Gamelab Barcelona reuneix la indústria del videojoc aquesta setmana | Àlex Recolons (ACN)

Master Legends, la saga Invizimals, el Candy Crush i Motion Sports són només alguns dels milers de videojocs que s'han desenvolupat a Catalunya, concretament a Barcelona, en els darrers anys i que han arribat arreu del món. El sector del videojoc català està en plena forma amb 125 empreses i preveu un futur encara millor, en el que creixerà a un ritme del 30% i superarà els 600 milions de facturació l'any 2019. A més, aquest increment de vendes s'acompanyarà d'un augment de la contractació en la mateixa línia que farà que d'aquí a dos anys hi hagi més de 4.600 treballadors entre directes i indirectes. Tot plegat, fa evident que Barcelona és una terra fèrtil per a qui vulgui desenvolupar videojocs. Descobrim per què.

Carrillo: "Estem migrant d'una indústria física a una digital i totes les empreses noves del sector mobilitat estan creixent a Barcelona"

"Aquí fa més de deu anys que les administracions estan apostant pel sector. Social Point -una de les empreses més grans- va néixer a Barcelona Activa. Això és una iniciativa de l'Ajuntament de fa molts anys, d'abans de la crisi. Hi ha una aposta i està funcionant. A més, Barcelona té un element tractor. És a dir, que tenim un ecosistema que funciona i a més les multinacionals quan s'instal·len ho fan aquí", explica el diector de l'Associació de Desenvolupadors i Editors de Videojocs de Catalunya, (DeviCAT), Xavier Carrillo-Costa. El també fundador de l'empresa Digital Legends,  destaca que el territori català concentra una quarta part del teixit industrial de l'Estat, que té un pes del 40% en el total de facturació.

Gamelab

Aquest percentatge, destaca, s'incrementarà en els propers anys i podria superar el 50% el 2019. "Estem migrant d'una indústria física a una digital i totes les empreses noves del sector mobilitat estan creixent molt aquí, mentre que les empreses de consola encara estan molt a Madrid. La barrera d'entrada avui dia per una empresa de consola és molt gran i la barrera d'entrada per una empresa mòbil és molt més petita. Un equip d'universitat pot arribar a guanyar molts diners", recalca.

Un impacte d'un bilió de dòlars

La DeviCAT és una entitat que agrupa set empreses notables del món del videojoc català: Social Point, King, Ubisoft Barcelona, Digital Legends, Novarama, Omnidrone i Gamelab. Entre totes elles han mogut un bilió de dòlars des del 2010 -és a dir, mil milions- i han arribat a 650 milions d'usuaris.

El Gamelab, un dels tres congressos més importants del món

Aquestes dades s'han fet públiques en el transcurs de la tretzena edició del Gamelab, el Congrés internacional de videojocs i oci interactiu, que se celebra aquesta setmana a L'Hospitalet de Llobregat. Aquest congrés, que en els moments de màxima afluència pot reunir un miler de persones, és un dels tres més importants del món i el més rellevant del continent europeu. Un dels seus fundadors, Gonzo Suárez, recalca que es tracta d'una trobada on debatre sobre les tendències de futur del sector, no d'una fira de novetats, motiu pel qual no hi ha grans anuncis ni presentacions.

Entre les set empreses de DeviCAT han mogut 1.000 milions de dòlars i 650 milions d'usuaris

El que sí que hi ha són grans gurús. Mike Sepso, Fumito Ueda i Richard Garriott són alguns dels grans noms d'aquesta edició. Sepso pel seu paper en els e-sports, les competicions electròniques que s'estan preparant per fer el salt als mitjans de masses. Grans cadenes de televisió ja han començat a retransmetre els campionats entre jugadors com si es tractés d'un Barça-Madrid.

En el cas de Ueda, creador d'Ico y Shadows of the Colossus, la seva importància rau en què és un referent en els jocs d'autor. I Garriott, que rebrà un premi honorífic i segons Suárez és “pura arqueologia”, va ser un precursor dels jocs de rol i sense ell no hauríem conegut la saga Ultima. A més, és un personatge pintoresc: va pagar 30 milions de dòlars per viatjar a l'espai i va ser objecte de la primera manifestació online, quan uns jugadors es van rebel·lar contra ell dins del seu videojoc. 

Més informació
Papa, jo vull ser ‘gamer’
El 40% de la indústria del videojoc d'Espanya és catalana
Explorant els límits de la tecnologia
Avui et destaquem
El més llegit