La brúixola cap a la igualtat d’oportunitats a la feina

El Baròmetre del Factor Humà posa de manifest el llarg recorregut per aconseguir empreses més equitatives i diverses

Presentació del primer informe del Baròmetre del Factor Humà | Fundació Factor Humà Presentació del primer informe del Baròmetre del Factor Humà | Fundació Factor Humà

La igualtat i la diversitat és un dels grans reptes de les organitzacions, sobretot per a les pimes, que representen gran part del teixit empresarial del país. I és que només el 39% de les petites empreses porten a terme accions per afavorir la igualtat d’oportunitats, una xifra que puja al 60% en el cas de les grans. Així ho ha posat de manifest el primer informe del Baròmetre del Factor Humà, presentat aquest dimarts a Barcelona.

Més info: El semàfor dels recursos humans

El gran repte pendent per a les organitzacions és assolir una adequada representació de les dones en llocs directius, ja que el 33% del total de companyies que han utilitzat el baròmetre declara no tenir mecanismes per assegurar aquesta igualtat en alts càrrecs. Ara bé, davant aquestes xifres, no ens hem de quedar de mans plegades. Per a Esther Sánchez, experta en l’àmbit del treball i gestió de les persones, “hem d’agafar aquesta dada, analitzar-la i buscar palanques de canvi per millorar la situació”. I és que segons apunta l'experta, "la diversitat avui si no la tenim a casa nostra és un autèntic suïcidi. O ens diversifiquem o som empreses condemnades a la desaparició".

Sánchez: "O tenim diversitat en la plantilla o som empreses condemnades a la desaparició"

Però no solament s'ha de fomentar la igualtat, sinó també l’equilibri entre el benestar personal i la vida professional. Un 67% de les empreses ja planteja formes de treball més flexibles i fomenta l’esport i la salut entre els seus treballadors, però en el cas de les pimes, el percentatge es redueix al 39%. Aquest aspecte ha estat un dels quals ha incidit Everis, una empresa multinacional amb 24.000 empleats en 14 països diferents, dels quals 12.000 són a Espanya i 3.000 a Catalunya. Segons el responsable de persones de Catalunya, València i Aragó d’Everis, Pablo Lozano, “el talent és molt escàs i d’aquí a poc temps aquest talent treballarà on i quan vulgui i si no flexibilitzem la feina, estem completament perduts”. És per això que la companyia ha fomentat el teletreball, la flexibilitat en l’horari d’entrada i sortida de la feina i ha implementat les franges de disponibilitat.

Innovació sí, però també des de dins

La innovació és a tot arreu i les empreses saben que s’han de pujar al tren. Però molts cops es busca la innovació fora de la mateixa organització i no a dins. El 66% de les organitzacions duen a terme projectes d’innovació en aliança amb clients, proveïdors, clústers del seu sector o d’altres socis estratègics, però només un 46% estan començant a treballar en la implantació de mecanismes per fomentar una cultura d’innovació dins de l’empresa.  

Gràcies a aquesta cultura de l'intraprenedoria, es podrà millorar la participació dels empleats i veure la innovació com una oportunitat d’aprenentatge. I fomentar els plans de formació i el desenvolupament de carrera dels empleats. Segons les dades del baròmetre, la meitat de les companyies ja disposen de programes per fomentar els plans de carrera dels seus treballadors i el 36% ho estan posant en marxa. No obstant això, Sánchez va un pas més enllà i aposta per fer avaluacions de l’impacte d’aquests plans de formació.

Esther Sánchez, experta en gestió de les persones durant la presentació del Baròmetre

Esther Sánchez, experta en gestió de les persones durant la presentació del Baròmetre | P.A.

Les pimes també se centren en el treballador

El Baròmetre del Factor Humà recull dades de 86 organitzacions de tot l’Estat espanyol i que representen 152.000 treballadors. Una eina que, per a la directora de la Fundació Factor Humà, Anna Fornés, “serveix tant per a la gran empresa com per a empreses de menys de 50 treballadors i que posa en relleu l’interès existent en la millora de la gestió de persones”. Així ho demostren les accions portades a terme per empreses com Everis, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya i Mutua de Propietarios.

Lozano, d'Everis: "El talent és escàs i si no flexibilitzem la feina, estem completament perduts"

No obstant això, hi ha diferències en funció de la mida de les organitzacions. I és que mentre que les pimes destaquen en transparència, els queda molta feina per fer en igualtat d’oportunitats i diversitat. En canvi, les grans empreses sobresurten en igualtat, però han de millorar l’equitat i el sistema retributiu.

Molts aspectes a millorar i punts on posar la mirada. Ara bé, a parer de Lozano, “si intentem anar a tots, ens perdrem; hem d’escollir”. És per això que, tal com diu Sánchez, el Baròmetre del Factor Humà serveix com a brúixola per a les companyies per tirar on posen l’enfocament i guiar-les, a poc a poc, cap a millores dels treballadors dins de les organitzacions.

Més informació
Fer tangible el factor humà
Empreses més humanes
Els recursos humans, el millor capital de l'empresa
Avui et destaquem
El més llegit