Caixabank(ia) I, fusió o absorció? Qui manarà?

Preguntes i respostes sobre el banc més gran d'Espanya

Els consells de Caixabank i Bankia es reuneixen per aprovar la fusió | Europa Press Els consells de Caixabank i Bankia es reuneixen per aprovar la fusió | Europa Press

Fusió o absorció?

Ja és oficial i tot ha anat molt de pressa. Vol dir que quan es filtrà l'operació, aquesta feia temps que s'estava coent. La filtració fixava el marc mental en què es volia centrar el debat. Per això parlava de fusió i obviava que la dimensió respectiva de les dues entitats era de tres a un a favor de Caixabank. La revaloració més intensa a borsa dels valors de Bankia establia qui era, per als inversors, el més necessitat -i, per tant, beneficiat- de l'operació. Dels grans mitjans, només El Mundo, amb la seva perspicàcia posada sempre al servei dels mateixos, trencava el discurs oficial, parlava obertament d'absorció i en donava les culpes al govern del PSOE

Qui manarà de veritat?

Aquests dies hi ha qui encertadament ha recordat com Argentària -el poti-poti en què s'havien fusionat els diferents bancs públics creats pel franquisme- havia acabat controlant el nou BBVA, estendard de la burgesia basca. No ben bé Argentària, sinó l'amic d'Aznar que aquest posà al capdavant del conglomerat públic, Francisco González

Aquest denuncià al Banc d'Espanya la confidència d'Emilio Ybarra sobre les remuneracions opaques dels consellers de l'entitat, a través de paradisos fiscals, de manera que tots foren expulsats i González ha regnat durant 18 anys a l'entitat d'origen basc i ha escollit el seu successor. Només la descoberta de les tèrboles relacions amb el comissari Villarejo l'ha acabat menant a l'ostracisme definitiu.

"La gran diferència de CaixaBank, l'original i el nou, amb el BBVA i amb la majoria de bancs, és que compta amb una propietat molt concentrada en un sol nucli"

Podria passar una cosa d'aquestes al nou CaixaBank? Esperem que els gestors tradicionals no tinguin res a amagar sota les catifes perquè, poc o molt els entraran estanys fins a la cuina. Més aviat és Bankia qui està pendent de processos judicials en curs que ja li han malmès el nom i la reputació. Tan deteriorada està la marca en medis financers, que ni tan sols s'han atrevit a fer un nom compost per guardar les formes, com podia haver estat CaixaBankia.

La gran diferència de CaixaBank, l'original i el nou, amb el BBVA i amb la majoria de bancs, és que CaixaBank compta amb una propietat molt concentrada en un sol nucli. La Fundació Bancària La Caixa, que sembla que retindrà almenys el 30% de la nova entitat. Sí que també el nou Caixabank presenta una anomalia insòlita en forma de participació pública a través del FROB.

Més info: La fusió

Alguns hi han vist el cavall de Troia per controlar el nou banc. El vicepresident Pablo Iglesias s'ha lamentat de l'ocasió perduda de crear una banca pública amb la continuïtat de Bankia. És cert que pot passar de tot, però el més probable és que quan el tàndem Sánchez-Calviño se senti prou fort i les condicions del mercat hi ajudin, l'Estat anirà venent-se, segurament tant a través de la borsa com d'algun inversor institucional, la seva participació en la nova entitat.

Mentre no hi hagi roba bruta i el col·lectiu comandat per Isidre Fainé es mantingui unit, no sembla haver-hi perill perquè el centre de decisions es desplaci de les torres negres de la Diagonal a les torres inclinades de Madrid. Quan Fainé (78 anys) surti d'escena, ja veurem si manté la capacitat de nomenar un successor que sigui prou fidel a les seves directrius.

El mateix Fainé s'emancipà ràpidament de l'abans totpoderós Vilarassau, però va continuar la seva singladura pel mercat espanyol fins arribar a esdevenir-ne la primera entitat. I quan el que semblava cridat a succeir Fainé, Joan Maria Nin, aixecà el dit abans d'hora, fou foragitat en un tres i no res.

"Mentre no hi hagi roba bruta i el col·lectiu comandat per Fainé es mantingui unit, no sembla haver-hi perill perquè el centre de decisions es desplaci de les torres negres de la Diagonal a les torres inclinades de Madrid"

El pas següent fou nomenar un president que passés l'examen europeu de solvència tècnica i un conseller delegat procedent d'una nissaga mil·lenària basca però establert a Madrid. Ell, aleshores, es refugià a la Fundació Bancària La Caixa i ara el conseller delegat dirigirà el nou Caixabank.

Més informació
Els perquès de la possible fusió entre Caixabank i Bankia
CaixaBankia
Avui et destaquem
El més llegit