La cambra cuirassada que protegeix Barcelona: "La seguretat és qüestió d'eines i temps"

The Vaults Group estrena a Barcelona el primer centre privat de lloguer de caixes de seguretat fora del sistema bancari a l’Estat

D'esquerra a dreta, Antonio de la Casa (Ferrimax), Seamus Fahy (Barcelona Vaults) i Eduard Zamora (Security Forum) | EP D'esquerra a dreta, Antonio de la Casa (Ferrimax), Seamus Fahy (Barcelona Vaults) i Eduard Zamora (Security Forum) | EP

Barcelona és cada vegada més insegura. Així es demostra setmanalment a la ciutat arran de l’augment de robatoris amb violència i intimidació, dels quals no només se’n fan ressò els mitjans i les xarxes, sinó que també ho fa Barcelona Vaults, el hòlding líder en caixes de seguretat a Europa i que exposa les següents dades: el 2023 va haver-hi un 8,6% més de fets delictius respecte del 2022, entre els quals destaca un augment del 4,6% dels robatoris amb violència i intimidació a la via pública. Són les estadístiques que ha exposat aquest matí Eduard Zamora, consultor en seguretat i president del Security Forum i de l’Associació de Directius de Seguretat Integral, juntament amb el director gerent de Barcelona Vaults, Seamus Fahy i Antonio de la Casa, CEO i fundador de Ferrimax, en una visita guiada pel primer centre privat de lloguer de caixes de seguretat fora del sistema bancari a l’Estat, tot just entrenat al carrer Ausiàs Marc, a la Dreta de l'Eixample.

El 2023 va haver-hi un 8,6% més de fets delictius respecte del 2022 a Barcelona

D’origen irlandès, Fahy explica que el projecte neix d'un negoci de joies que disposava al seu país natal, i quan va veure que els bancs no li oferien el servei de lloguer de caixes de seguretat, va decidir impulsar The Vaults Group. “Ràpidament, vaig començar a rebre centenars de correus preguntant quan obriria, i em vaig adonar que havia tingut una bona idea”, apunta. Des d’aleshores, ha obert 11 seus entre Irlanda i el Regne Unit, i Barcelona és el punt de partida de la seva expansió a Europa. El centre, que ha requerit una inversió de dos milions d’euros, disposa d’una cambra cuirassada i una capacitat inicial de 800 caixes de seguretat ampliables a 5.000.

El temps és or

“Els bancs ja no estan oferint aquest tipus de servei”, assegura Zamora, qui explica que “els possibles atacs que poden patir suposen un elevadíssim risc que ja no volen assumir”. A més, l’expert assenyala que Barcelona Vaults va “un nivell per davant dels bancs”. Tant és així que el centre barceloní, en les poques hores que porta en funcionament, ja compta amb una llista d’espera de 2.000 clients, segons Fahy, que podran llogar caixes de seguretat per un import de 400 a 2.400 euros anuals, en funció de la mida de la caixa. “Hi ha bancs que cobraven fins a 400 euros al mes”, justifica Fahy.

Seamus Fahy, director gerent de The Vaults Group, al nou centre de Barcelona | David Lombrana
Seamus Fahy, director gerent de The Vaults Group, al nou centre de Barcelona | David Lombrana
 

“Al final, nosaltres oferim temps, perquè sempre es pot vulnerar la seguretat. És una qüestió d’eines i temps”, assegura de la Casa en el soterrani de Barcelona Vaults, i detalla que el personal de seguretat i la tecnologia “treballen a favor seu”. La cambra cuirassada, les portes blindades, les múltiples càmeres de seguretat i l’estret passadís de ronda, entre d’altres, també ho fan. Per la seva banda, l’empresari irlandès sap que el temps és or, i que, precisament, el preu d’aquest es troba en augment. Per aquest motiu i gràcies a la seguretat que disposa l’edifici, Fahy ha decidit que la seu barcelonina també es dedicarà a la compravenda d’or.  

Perfils diversos i "paranoics"

Quan és preguntat pel tipus de client, el director de The Vaults Group assegura que hi ha tota mena de perfils que volen guardar coses de valor com ara rellotges, joies o informació de valor. Això sí, tots tenen una cosa en comú: “Tots són paranoics. Tots estan preocupats perquè hi hagi la possibilitat d’un incendi o d'una crisi”, assegura amb humor. Malgrat mencionar els objectes que acostumen a refugiar-se a les caixes de The Vaults Group, tant Fahy com Zamora asseguren que, tot i estar prohibit guardar armes, drogues o líquids, realment mai saben què introdueixen els clients. “Aquests han d’acceptar i signar les condicions d’ús, i nosaltres confiem que les compleixin. Però, mai no sabrem què hi ha a dins, sense embargament judicial mai es podrà obrir una caixa”, assegura Fahy.

Fahy: "Mai no sabrem què hi ha a dins, sense embargament judicial mai es podrà obrir una caixa"

Per la seva banda, el CEO de Ferrimax assegura que existeix un gruix de professionals que necessiten aquests serveis, especialment els professionals de l’àmbit bancari o jurídic. “Fins i tot, usuaris d’Internet que ho tenen tot en l’àmbit digital, traslladen certa informació a l’àmbit analògic, com ara les paraules de seguretat de les carteres de criptomonedes. Així ho aconsellen els hackers”, assegura.  

Més info: El 'white hat hacker', el nou guardià de la ciberseguretat

Obrir un espai d’aquestes característiques és una qüestió especialment complexa, tal com assegura de la Casa: “No pots desplegar segons quin equipament en una vuitena planta si no es reforça l’edifici. Aquest ha de complir un seguit de requeriments, com ara ser un lloc cèntric, sense pàrquings al voltant i, per descomptat, que pugui suportar el pes de la instal·lació”. De fet, Zamora destaca “l’elevat risc d’atac” que suposa ubicar-se al costat d’un pàrquing i, en aquest sentit, Fahy detalla que va trigar un any a trobar “l’espai i la ubicació adequada a la capital catalana”, i tres més en equipar-lo en col·laboració amb Ferrimax.

Avui et destaquem
El més llegit