Catalunya té més autònoms que la mitjana de la UE

El Govern adverteix que tan sols és superada per Portugal, Polònia, Itàlia i Grècia

La consellera de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat, Dolors Bassa, ha apuntat aquest dilluns que Catalunya té més autònoms que la mitjana europea, un 16,8% sobre el 15% europeu, i ha indicat que el pes dels autònoms tan sols és superior en altres països com Portugal, Polònia, Itàlia i Grècia.

"Tot i això, altres països en els quals ens volem reflectir, com Dinamarca, Suècia o Alemanya, estan molt per sota", ha dit Bassa a la presentació de l'estudi La situació del Treball Autònom a Catalunya, amb el president del Consell de Treball Econòmic i Social de Catalunya (Ctesc), Lluís Franco, i el ponent de l'informe, Martín Vives.

Així, Bassa ha advertit de la bipolarització del treball autònom a Catalunya, on existeixen 530.547 autònoms, i ha assenyalat que el 32% de les ofertes laborals per a autònoms procedeixen de grans empreses.

"Hem de donar suport al treball autònom perquè som una societat emprenedora, però també vetllar perquè un treballador sigui autònom per iniciativa pròpia, no a la força", ha afirmat la consellera.

Vives ha dit que aquesta bipolarització del treball autònom és precisament una de les conseqüències negatives de la crisi, ja que el nombre d'autònoms a Catalunya ha anat augmentant des del 2011.

"És una alarma que sona perquè alguna cosa no funciona bé dins del mercat de treball", ha sostingut, i ha afegit que el treball autònom pot ser un refugi per a aturats inicialment en conjuntures de crisi, però que quan l'economia es reactiva haurien de tornar a créixer els assalariats.

El perfil d'autònom és un home d'entre 35 i 54 anys amb assalariats al seu càrrec i amb estudis superiors, i el 96,9% de les persones que capitalitzen la prestació d'atur s'han constituït com a autònoms.

El consell català del treball autònom
El Ctesc ha recomanat al Govern català posar en marxa el Consell Català del Treball Autònom, segons marca el decret 18/2010, i ha demanat que insti el Govern espanyol a impulsar el Consell Estatal del Treball Autònom. Altres de les recomanacions del Ctesc són millorar el finançament, facilitar l'accés als microcrèdits i possibilitar la compensació dels deutes que tenen les administracions públiques amb els autònoms.

També recomana que la contractació de treballadors no suposi un increment de la despesa fiscal per als autònoms, estendre els subsidis assistencials d'atur als treballadors autònoms -amb preferència als que no tenen treballadors a càrrec- i millorar polítiques actives i de formació per a autònoms.
Avui et destaquem
El més llegit