Empreses amb majoria de treballadors discapacitats
Empreses amb majoria de treballadors discapacitats

Catalunya, el territori amb més joves discapacitats en l'atur

Fundació Adecco i JYSK elaboren una radiografia del col·lectiu afectat que majoritàriament es concentra al Mediterrani i Madrid

Es comptabilitzen a Espanya un total de 8.937 joves amb discapacitat (fins a 25 anys) inscrits com a demandants d'ocupació. El seu perfil respon al d'un home (63%), amb discapacitat física (42%) que resideix majoritàriament a Andalusia (22,8%), Catalunya (15%), País Valencià (11,4%) i Comunitat de Madrid (10,5%). Aquestes 4 regions concentren a 6 de cada 10 aturats joves amb discapacitat.

Així, Catalunya és la segona comunitat amb més aturats joves amb discapacitat d'Espanya, amb 1.341, que suposen el 15% del total nacional i l'1,7% del total d'aturats menors de 25 anys de la regió. El pròxim 12 d'agost se celebra el Dia Internacional de la Joventut i en aquest marc, la Fundació Adecco i JYSK han realitzat el tercer informe Joves amb Discapacitat, motor de futur, un treball que basa les seves conclusions en una enquesta a 300 persones amb discapacitat entre 18 i 30 anys, així com en l'anàlisi d'informes oficials: El mercat de Treball de les persones amb discapacitat (SEPE, 2018) i Joves amb discapacitat a Espanya (Injuve i Cermi, 2016). 

Per la seva part, Francisco Mesonero, director general de la Fundació Adecco, comenta que "és vital treballar en el present. D'una banda, sensibilitzant a les empreses i acostant-los el seu talent; i, per un altre, empoderant els joves perquè la seva discapacitat no es converteixi en un handicap, sinó que puguin transformar-la en un avantatge competitiu o impuls per incrementar les seves oportunitats d'ocupació".

Segons l'estudi, la desocupació de joves amb discapacitat a Catalunya s'ha incrementat un 4,5% en l'últim any. Aquest ascens contrasta amb la dada del total d'aturats menors de 25 anys a Catalunya, que ha disminuït un 7% fins a les 79.200 persones. En aquest sentit és significatiu com la participació dels joves amb discapacitat al mercat laboral continua sent minsa a Espanya: la seva taxa d'activitat és del 28% o, la qual cosa és el mateix, un 72% no té ocupació ni la busca, segons l'informe Joves amb discapacitat a Espanya. La participació dels joves sense discapacitat en l'ocupació, encara que baixa (39%), és considerablement superior a la dels primers.

Discriminació laboral?

Amb tot, segons apunten, la menor participació dels joves amb discapacitat al mercat laboral no es deu només a les dificultats derivades de la seva condició (elevada afectació, deterioració de l'estat de salut, etc.), també afecten les barreres psicològiques de caràcter intrínsec (sobreprotecció familiar, temor, inseguretats, etc.) i extrínsec (discriminació per la societat i les empreses).

En efecte, el 40% de la població jove amb discapacitat afirma haver sentit discriminació en l'àmbit educatiu i/o formatiu, un percentatge que, lluny de decréixer quan arriba l'edat laboral, ascendeix fins al 66%. És a dir, prop de 7 de cada 10 joves amb discapacitat afirma haver sentit discriminació en els processos de selecció per accedir a un lloc de treball. "Se'ls va canviar la cara quan van veure que tenia una discapacitat" o "van qüestionar contínuament la meva capacitat per poder exercir el lloc i, encara que complia tots els requisits, no van tornar a cridar-me", són algunes de les respostes dels enquestats.

Més informació
La Caixa inverteix en 40 projectes catalans per atendre la discapacitat i l'envelliment
El Punto Incorpora ajuda les persones amb discapacitat a trobar feina
Grup Sifu crea més de 450 llocs de treball per a persones amb discapacitat
Avui et destaquem
El més llegit