Cellnex perd 30 MEUR després d'un "intens" procés d'adquisicions

La companyia preveu tancar l'adquisició d'Arquiva aquest estiu

Cellnex estrena el Edge Node | Europa Press Cellnex estrena el Edge Node | Europa Press

Cellnex Telecom ha registrat pèrdues de 30 milions d'euros en el primer trimestre de 2020 davant del resultat net nul del mateix període de l'any passat per unes majors amortitzacions, un 91% superiors, i costos financers, un 34% més, associats en tots dos casos a l'"intens" procés d'adquisicions i la consegüent ampliació del perímetre.

En un comunicat publicat aquest dijous a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), l'operador d'infraestructures de telecomunicacions ha defensat que el resultat net negatiu que ha obtingut és "coherent" amb el fort creixement que està experimentant i ha indicat que espera seguir tenint pèrdues en els propers trimestres, com ja va sostenir amb els resultats de 2019.

La companyia ha registrat uns ingressos de 358 milions d'euros, un 49% més respecte al primer trimestre de 2019; un ebitda de 260 milions d'euros, un 64% superior, i un cash-flow lliure recurrent de 127 milions d'euros.

Operacions a Portugal

Durant aquest primer trimestre de l'any, ha concretat les seves dues primeres operacions a Portugal amb l'adquisició d'OMTEL i ENS Toweing, i ha reforçat la seva presència a França a través d'un nou acord amb Bouygues Telecom per desplegar una xarxa de fibra que impulsi 5G.

El director corporatiu de Finances de Cellnex, José Manuel Aisa, ha explicat que preveuen tancar aquest estiu l'adquisició de la divisió de Telecomunicacions d'Arquiva al Regne Unit, després de rebre llum verda a l'abril per part de l'Autoritat de la Competència britànica.

Aquesta operació suposarà la integració de 7.400 emplaçaments i els drets de comercialització de 900 emplaçaments addicionals repartits per tot el Regne Unit, amb una inversió de 2.000 milions de lliures esterlines.

Més info: Cellnex, capital Europa: perdre per créixer

Sobre possibles noves compres, Aisa ha exposat que segueixen treballant "en diferents operacions d'adquisició" i ha recalcat que operen en un mercat incipient, però que el criteri serà d'ampliar la seva presència als països europeus en els quals ja es troben i als seus països veïns.

El director corporatiu de Finances de Cellnex ha emfatitzat que aquestes possibles operacions es desenvoluparan en un "entorn més complicat" per l'impacte de la crisi de Covid-19, malgrat que ha assegurat que es poden seguir produint en aquest context.

La crisi de Covid-19

En el comunicat remès a la CNMV, el president de Cellnex, Franco Bernabè, ha subratllat la "continuïtat i plena disposició dels serveis que presta Cellnex" als vuit països en el que està present, en el marc de la crisi provocada per l'emergència sanitària del coronavirus.

El conseller delegat de Cellnex, Tobias Martinez, ha assenyalat que estan operant "amb un criteri de màxima responsabilitat i prudència" amb clients, sobre els quals ha remarcat que no han vist alterats els seus serveis; proveïdors, als que han ofert mecanismes per accelerar els cobraments dels serveis i subministrament, i empleats, que segueixen treballant amb plena normalitat.

"Un primer trimestre que en els seus resultats recull l'efecte tant de la continuïtat del negoci amb un creixement sostingut a perímetre constant, com la important ampliació d'aquest perímetre per efecte de les adquisicions el 2019 i aquests primers mesos de 2020, la qual cosa s'ha traduït en substancials creixements en els indicadors d'ingressos, ebitda i flux de caixa recurrent", ha agregat Martinez.

El negoci

Els serveis d'infraestructures per a operadors de telecomunicacions mòbils han aportat als ingressos totals del primer trimestre el 76%, amb 273 milions d'euros, el que suposa un creixement del 71% respecte a març de 2019, mentre que l'activitat d'infraestructures de radiodifusió ha contribuït en un 17%, amb 59 milions.

El negoci de xarxes de seguretat i emergència i solucions per a la gestió intel·ligent d'infraestructures urbanes ha aportat un 7% dels ingressos, amb 25 milions d'euros.

Més info: Cellnex compra l'operador portuguès NOS

A la fi d'aquest març, el 62% dels ingressos i un 71% de l'ebitda s'han generat fora del mercat espanyol, i Itàlia és el segon mercat més important, amb un 23% dels ingressos del grup.

Cellnex ha arribat a un total de 40.207 emplaçaments operatius a la fi del primer trimestre: 10.284 a Espanya; 10.194 a Itàlia; 9.325 a França; 5.270 Suïssa; 3.011 a Portugal; 921 a Holanda; 608 a Regne Unit, i 594 a Irlanda, als quals s'han sumat 2.053 nodes (DAS i Small Cells).

Inversió i deute

El total d'inversions executades en els primers mesos de l'any ha aconseguit els 919 milions d'euros, destinats sobretot a la generació de nous ingressos, com la incorporació de nous actius a Portugal i la continuïtat en la integració i desplegament de noves infraestructures a França, a més de millores en l'eficiència i el manteniment de la capacitat instal·lada.

El deute net de la companyia a la fi de març de 2020 s'ha situat en els 4.569 milions d'euros, davant dels 3.938 en el mateix mes de l'any passat.

L'estructura del deute de la multinacional és en un 77% a tipus fix, amb un cost mitjà aproximat de l'1,7% -deute disposat-, i un venciment mitjà a 5,6 anys.

Més informació
Cellnex tanca 2019 amb pèrdues però millora els resultats del 2018
Avui et destaquem
El més llegit