Els llargs períodes de vacances propicien més la síndrome postvacacional | Acistock
Els llargs períodes de vacances propicien més la síndrome postvacacional | Acistock

Cinc claus per combatre la síndrome postvacacional

Un 10% dels afectats acabarà demanant la baixa laboral a causa de la depressió pel retorn a la feina

Ansietat, tristesa, apatia o insomni. Tornar a la rutina després de les vacances pot comportar patir algun d’aquests símptomes coneguts com a estrès postvacacional. Segons un estudi, afecta el 65% dels treballadors i, especialment, a les dones, menors de 45 anys i als que s’incorporen a la rutina sense una breu transició. "La tornada a la normalitat confon el nostre organisme, que està habituat a certes dinàmiques de vacances, i representa un daltabaix emocional i físic", afirma Mireia Cabero, professora dels Estudis de Psicologia de la UOC.

El 35% dels afectats arrossega els símptomes durant dues setmanes

"Es tracta d’un fenomen psicoemocional que apareix com a reacció a la tornada a la rutina. A més, el fet d’idealitzar la vida de vacances el fa augmentar", afirma. Aquesta manifestació de rebuig té una durada variable segons l’individu. El 20% dels afectats aconsegueix recuperar-se del tot en tan sols dos dies, però el 35% arrossega els símptomes i les molèsties durant dues setmanes abans no aconsegueix estabilitzar-se.

"Si el període de malestar s’estén a més de 14 dies, cal consultar un especialista perquè els motius, llavors, són uns altres", alerta Cabero. Apunta que com més negativa i poc interessant sigui la rutina, més possibilitats hi ha de patir les conseqüències d’una depressió postvacacional. Combatre-la amb l’ajuda de somnífers o medicaments no és la millor solució. Segons aquesta experta, s’ha d’aprendre què és l’estrès i com s’ha de tractar.

Però què es pot fer per millorar la tornada a la feina després de les vacances? Mireia Cabero proposa dur a la pràctica cinc consells per a tornar a la normalitat:

  1. Programar el retorn a casa de manera anticipada i relaxada: arribar de vacances i haver de tornar a la feina l’endemà no ajuda a tenir una transició positiva.
  2. Emprendre abans les tasques més grates: començar amb treballs més senzills o de menys concentració durant els primers dies millorarà l’adaptació.
  3. Mantenir una actitud proactiva i positiva: s’ha d’evitar caure en la negativitat.
  4. No endur-se feina a casa i respectar els horaris: procurar adaptar-se a la tornada amb un procés escalonat i gradual.
  5. Practicar exercici físic moderat: per mitjà de l’esport s’alliberen endorfines que ajuden a tenir una salut emocional de més qualitat i el cos es desfà de l’estrès acumulat.

El 90% dels treballadors pensa que la depressió minva els seus resultats laborals. Segons un estudi de Sanitas, aquesta síndrome afecta el mercat laboral i la productivitat. Un 10% dels afectats acabarà demanant la baixa laboral

Per no patir depressió cal tenir una rutina satisfactòria i a la qual li faci il·lusió tornar

L'experta alerta que per no patir-ne cal tenir una rutina satisfactòria, una que l’individu hagi triat i a la qual li faci il·lusió tornar. "La resta de solucions són pegats que no resolen res i que només serveixen per a tapar durant un temps el problema de fons", deixa clar Cabero.

Més informació
Síndrome postvacacional: pànic a tornar a l'oficina
La síndrome postvacacional: vols canviar de llibre?
Treballar a l'agost augmenta la productivitat
Avui et destaquem
El més llegit