El Consorci de la Zona Franca destinarà el 10% dels beneficis a ajuts socials

L’entitat tanca els números del 2016 amb un saldo positiu de 8,3 milions d’euros i preveu invertir-ne 31 durant el 2018

El Consorci de la Zona Franca ha tancat els números del 2016 en el Consell Plenari | Cedida El Consorci de la Zona Franca ha tancat els números del 2016 en el Consell Plenari | Cedida

El Consell Plenari del Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB), sota la presidència de l'alcaldessa de la ciutat, Ada Colau, ha aprovat aquest dimecres per unanimitat el tancament dels comptes del 2016, amb uns resultats de 8,3 milions d’euros, consolidant-se -amb un increment de 84% de guanys- la tònica de beneficis per quart any consecutiu.

L'entitat pública que presideix executivament Jordi Cornet, delegat especial de l'Estat, ha continuat disminuint les despeses pròpies de l'entitat per assolir una estructura empresarial més lleugera. D’altra banda, el plenari ha aprovat la proposta de dedicar a partir d’ara de forma sistemàtica el 10% dels beneficis anuals a ajuts socials.

Els ingressos nets de negoci del 2016  han estat de 45,7 milions d’euros, superiors als 43,5 de l’any anterior, mentre que la despesa d’explotació ha disminuït al passar de 48,1 milions d’euros l’any 2015 a 45,9 milions el 2016. El deute financer ha estat de 56 milions d’euros, quan l’exercici anterior era de 67 milions. Entre 2011 i 2016 el deute financer s’ha retallat un 71% i la despesa pròpia un 31% (estalviant en aquest concepte 8,1 milions d’euros).

L’activitat firal entra en beneficis

El 2016 també s’han produït beneficis per segon cop en vuit anys en l’empresa firal Consorci internacional SAU que, a més, ha duplicat la promoció firal de la immobiliària BMP i el logístic SIL amb dues fires més, vinculades a l’economia digital, com han estat Inmotecnia Rent o eDelivery. El delegat del CZFB ha explicat que les fires van perdre 6,2 milions d’euros des de 2008 però ara han aconseguit un superàvit de 200.000 euros.

El plenari, que ha renovat els representants estatals, ha aprovat també per unanimitat el pressupost ordinari i d’inversions pel 2018, que preveu uns guanys de 10,1 milions d’euros i una inversió de 31,2 milions d’euros entre inversions per millores al Polígon Industrial de la Zona Franca i per a la promoció d’habitatges a Barcelona.

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha presidit el plenari | Cedida

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha presidit el plenari | Cedida

En aquest sentit, el Consorci invertirà 21,6 milions d’euros entre diversos projectes plurianuals com la promoció de naus per a pimes a la Zona Franca, la construcció de l’edifici de reallotjats de les Antigues Casernes de Sant Andreu, la urbanització de sòl a La Marina etc.

Properes actuacions en habitatge

Amb vora 2.000 habitatges, el CZFB és un dels principals propietaris públics de sòl programat per habitatge de Barcelona i l’any 2017 dedica un 52% de les seves inversions a aquesta promoció. Abans d’acabar l’any traurà a concurs obres per la construcció de 200 pisos assequibles al barri de La Marina i ja té en procés la construcció d’un edifici pels reallotjats de les Antigues Casernes de Sant Andreu.

Entre altres temes, Cornet ha detallat el projecte de promoció de naus industrials per a petites i mitjanes empreses per primer cop a la Zona Franca, un projecte en el qual s’hi invertirà en conjunt uns 12 milions d’euros, per a naus de lloguer de darrera generació, entre 1.200 i 2.400 m2 de grandària. 

Al 2016, el Polígon Industrial de la Zona Franca va ser objecte de nous contractes d’arrendament per una superfície de 115.896 m2 i addicionalment es van renovar contractes per 28.000 m2 més, de forma que el polígon tenia el 94,3% del sòl comercial ocupat. Entre les noves contractacions, va destacar la implantació de l’empresa de rentats industrials Elis Manomatic, que té l’expectativa de crear uns 300 llocs de treball a aquesta nova planta.

En l’any 2016 també es va dur a terme la primera fase del pla de millora del recinte de la Zona Franca Duanera, que ha modernitzat la imatge dels edificis i millorat l’operativa dels molls de càrrega i descàrrega dels seus magatzems, temes en els que s’hi ha invertit un milió d’euros. A final d’any, l’ocupació de la Zona Franca Duanera era del 91% del total arrendable.

Quant a l’espai d’oficines que té el Consorci en diversos edificis que gestiona a la ciutat, l’ocupació és del 82% sobre una superfície global arrendable de 35.000 m2.

El plenari ha aprovat també l’alienació en favor de l’Ajuntament de Barcelona, a títol de permuta, d’una porció de sòl de 6.500 m2 al polígon industrial, parcel·la en la qual s’aixecarà un dels dos edificis penitenciaris que ha de promoure la Generalitat. En aquest sentit, el Consorci ha contribuït a resoldre la manca d’espais per a usos penitenciaris a Barcelona al mateix temps que ha recuperat per a usos import-export el sòl de la primera ubicació de la nova presó Model.

Cornet ha il·lustrat la contribució del CZFB a l’economia de la ciutat de Barcelona amb algunes dades, com que en els darrers 25 anys l’entitat ha promogut edificis per a la ciutat i l’economia productiva valorats en 281,5 milions d’euros i ha aportat a l’erari públic, a més, en participacions en beneficis i impostos 264,7 milions més, “de forma que en els darrers 25 anys el CZFB ha aportat 546,2 milions d’euros per Barcelona, una xifra impressionant”.

Ha recordat que “durant els seus cent anys de vida, sempre ha imperat al Consorci l’esperit d’entesa i de concertació, un consens que ha estat clau per evolucionar i que ha permès que a base de sumar esforços poguéssim multiplicar els resultats”.

Més informació
Dues pimes catalanes reconegudes pels seus projectes en gestió de l’aigua
El Consorci de la Zona Franca dobla els guanys
El SIL premia Seat, Amazon i Cellers Torres
Avui et destaquem
El més llegit