Consum deixa d’etiquetar en català

La cadena de supermercats argumenta que la decisió es deu al fet que també estan presents en altres comunitats autònomes

Un supermercat Consum Un supermercat Consum

La Cooperativa Consum, amb seu a Silla, al País Valencià, ha deixat d’etiquetar els seus productes en català. La cooperativa passa a etiquetar únicament en castellà després de testar la decisió entre els seus socis-clients i amb la finalitat de millorar la llegibilitat dels seus productes. La decisió ha provocat crítiques a les xarxes socials, davant les quals Consum ha respost als comentaris assenyalant que es troba present a sis comunitats autònomes i que compta amb més de 700 supermercats i que com a cooperativa valenciana aposta des del seu inici pel plurilingüisme, tant en l’atenció al client com als seus suports, retolació, megafonia, papereria, correu electrònic i espais digitals.

 

 

Fonts de la cooperativa han manifestat que l'aposta pel català és "innegable" i han apel·lat a la "sensibilitat històrica" i "l'esforç" al llarg dels anys per la retolació bilingüe, considerant "injusta" la reacció de molts usuaris.

Les mateixes fonts han afegit que en la decisió, presa com a cooperativa, ha pesat el factor de la llegibilitat dels productes però també "la univocitat" a causa de les disparitats dialectals en els noms de productes a Catalunya i el País Valencià, que ha provocat que "es ferissin sensibilitats" entre alguns clients. Així i tot han indicat que la mesura és progressiva i que encara es poden trobar productes amb el doble etiquetatge. 

A les crítiques a les xarxes socials s'han sumat alts càrrecs del govern valencià com el secretari autonòmic d'Ocupació Enric Nomdedéu, que ha repiulat crítiques i ha considerat que la decisió "subratlla la por de les represàlies en altres llocs per etiquetar, també, en valencià". Entitats com Acció Cultural del País Valencià o l'Associació cívica Tirant lo Blanc s'han sumat als comentaris negatius a les xarxes socials.

 

 

La Cooperativa, nascuda l’any 1975, va tancar l’any 2016 amb una xarxa de 680 establiments, situats al País Valencià, Catalunya, Castella-la Manxa, Múrcia, Andalusia i Aragó. D’aquests, 436 comerços són propis i 244 són Charter. La cadena compta amb 421 supermercats al país valencià i 178 a Catalunya, la resta es reparteixen a Castella-la Manxa (37), Múrcia (33), Andalusia (13) i l'Aragó (4).

L’any 2016, Consum va facturar un total de 2.344 milions d’euros, un 10,5% més que l’exercici anterior, i va obtenir un benefici de 46,8 milions d’euros, un 20% més.

L'equip directiu de Consum abans de la roda de premsa de presentació de resultats | ACN

L'equip directiu de Consum abans de la roda de premsa de presentació de resultats | ACN

Més informació
Consum incrementa un 11% les compres a proveïdors catalans
Està el comerç obligat a retolar en català?
Vendre en català és natural a Catalunya
Avui et destaquem
Comentaris (27)
remigio III Fa 1 any
Deixem de comprar al seu "consum". Jo ja he fet l'última compra. La pròxima no serà al consum.
Joan Fa 1 any
A la Selva del Camp hi ha un Consum , les caixeres sols atenen en castellà , els avisos per altaveu només els fan en castellà , en el fil musical sols posen cançons en castellà , la intenció evident és espanyolitzar .
jaume Fa 1 any
Han posat un Esclat prop de casa, pero us seguia comprant... fins avui. Apa, adéu-siau.
david Fa 1 any
Com a consumidors tenim molt mes poder del que ens pensem !!! En els darrers anys de forma tranquila i conscient he canviat hàbits de compra ; prioritzo l' etiquetat en català, he deixat totalment de consumir productes tipics d'Extremadura i La Mancha i Rioja, no tornaré MAI a anar de vacances a Espanya, he tret la nòmina i estic cancel.lant el compte que tenia a La Caixa (els promotors de Ciudadanos), etc, etc, ....
Lydia Tomas Fa 1 any
Vostes no volen etiquetar en catala o valencia doncs jo no vull comprar mes en els seus supermercats. Apa, adeu!
Kitus Fa 1 any
Us animo a fer una llista de supermercats compromesos amb el producte i que no tinguin fòbies a les cultures que no siguin espanyoles. També que respectin el sector primari, cosa que Mercadona no fa.
Gerard Fa 1 any
Doncs cap problema,sap molt greu la decisió que heu près, per tant deixo de comprar a Consum.Benvingut BonPreu.
Anònim Fa 1 any
Jo tots el dissabtes vaig a comprar a un Consum que tinc devant de casa, també hi ha un Mercadona, avui ja no hi he anat...he anat a un Caprabo que em queda una mica mes lluny, pero cap problema...
Carmen cuatrecasas Fa 1 any
Em sembla molt malament. Dons no hi tornarè.Mès en aquest temps q nesesitem recolźament
Joan Jaume Fa 1 any
Tots a Bonpreu !
image/svg+xml

El més llegit