Consum deixa d’etiquetar en català

La cadena de supermercats argumenta que la decisió es deu al fet que també estan presents en altres comunitats autònomes

Un supermercat Consum Un supermercat Consum

La Cooperativa Consum, amb seu a Silla, al País Valencià, ha deixat d’etiquetar els seus productes en català. La cooperativa passa a etiquetar únicament en castellà després de testar la decisió entre els seus socis-clients i amb la finalitat de millorar la llegibilitat dels seus productes. La decisió ha provocat crítiques a les xarxes socials, davant les quals Consum ha respost als comentaris assenyalant que es troba present a sis comunitats autònomes i que compta amb més de 700 supermercats i que com a cooperativa valenciana aposta des del seu inici pel plurilingüisme, tant en l’atenció al client com als seus suports, retolació, megafonia, papereria, correu electrònic i espais digitals.

 

 

Fonts de la cooperativa han manifestat que l'aposta pel català és "innegable" i han apel·lat a la "sensibilitat històrica" i "l'esforç" al llarg dels anys per la retolació bilingüe, considerant "injusta" la reacció de molts usuaris.

Les mateixes fonts han afegit que en la decisió, presa com a cooperativa, ha pesat el factor de la llegibilitat dels productes però també "la univocitat" a causa de les disparitats dialectals en els noms de productes a Catalunya i el País Valencià, que ha provocat que "es ferissin sensibilitats" entre alguns clients. Així i tot han indicat que la mesura és progressiva i que encara es poden trobar productes amb el doble etiquetatge. 

A les crítiques a les xarxes socials s'han sumat alts càrrecs del govern valencià com el secretari autonòmic d'Ocupació Enric Nomdedéu, que ha repiulat crítiques i ha considerat que la decisió "subratlla la por de les represàlies en altres llocs per etiquetar, també, en valencià". Entitats com Acció Cultural del País Valencià o l'Associació cívica Tirant lo Blanc s'han sumat als comentaris negatius a les xarxes socials.

 

 

La Cooperativa, nascuda l’any 1975, va tancar l’any 2016 amb una xarxa de 680 establiments, situats al País Valencià, Catalunya, Castella-la Manxa, Múrcia, Andalusia i Aragó. D’aquests, 436 comerços són propis i 244 són Charter. La cadena compta amb 421 supermercats al país valencià i 178 a Catalunya, la resta es reparteixen a Castella-la Manxa (37), Múrcia (33), Andalusia (13) i l'Aragó (4).

L’any 2016, Consum va facturar un total de 2.344 milions d’euros, un 10,5% més que l’exercici anterior, i va obtenir un benefici de 46,8 milions d’euros, un 20% més.

L'equip directiu de Consum abans de la roda de premsa de presentació de resultats | ACN

L'equip directiu de Consum abans de la roda de premsa de presentació de resultats | ACN

Més informació
Consum incrementa un 11% les compres a proveïdors catalans
Està el comerç obligat a retolar en català?
Vendre en català és natural a Catalunya
Avui et destaquem
El més llegit