• Empresa
  • Creas, quan invertir només té sentit si és amb impacte

Creas, quan invertir només té sentit si és amb impacte

La gestora ha tancat el seu primer fons amb una cartera de 12 inversions, que s'han traduït en l’ajut a més de dos milions de persones en termes d'educació, ocupabilitat o alimentació

Imatge d'arxiu de l'equip de Creas | Creas
Imatge d'arxiu de l'equip de Creas | Creas
David Lombrana VIA Empresa
Periodista
Barcelona
13 de Setembre de 2023
Act. 13 de Setembre de 2023

La prova que la inversió d’impacte és rendible, escalable i crea valor és Creas. Es tracta de la gestora d’inversió d’impacte pionera a l’Estat nascuda fa 15 anys amb l‘objectiu d’integrar el món social iempresarial per construir un planeta millor. Des d’aleshores ja ha invertit a més de 20 empreses, ha efectuat 6 desinversions i disposa de més de 30 milions d’euros sota gestió. 

 

“Dirigim el nostre capital a les pimes, empreses que es troben en fase de creixement i que a partir de la seva activitat resolen un problema social o mediambiental”, explica a VIA EmpresaEmilioAyanz, soci director de la gestora, qui remarca la importància que “el capital ha de servir perquè aquestes empreses contribueixin al bé comú”. En aquest sentit, Creas gira entorn de tres desafiaments globals: ocupació, demografia i consum.

Creas ha invertit a més de 20 empreses, ha efectuat 6 desinversions i disposa de més de 30 milions d’euros sota gestió

Les empreses i el bé comú

L’origen de la gestora es troba entre Saragossa i Madrid, quan LuisBerruete i JavierArmentia, cofundadors de Creas, van decidir ajudar a certes persones que volien dur a terme projectes i empreses per millorar el món: “Concebien la idea que les empreses havien de ser una manera per millorar el planeta, i aleshores van decidir convocar inversors i muntar un vehicle d’inversió”, explica el soci director. 

 

Amb uns fons de gairebé dos milions d’euros, l’any 2012 va sorgir el primer vehicle pilot. “Va funcionar força bé i, a conseqüència, l’any 2018 es va fundar Creas Impacto FESE”. Es tracta del primer fons de Creas, que ha disposat de la inversió del Fons Europeu d’Inversions (FEI) així com de l'Institut de Crèdit Oficial (ICO) i d’altres inversors privats, i que va ser llançat amb un capital de 30 milions d’euros. El juliol passat va anunciar el seu tancament amb una cartera de 12 inversions, que s'han traduït en l’ajut a més de dos milions de persones en termes d'educació, ocupabilitat o alimentació, i en la reducció de 100.000 tones de CO2.

La gestora cofundada per Berruete i Armentia disposa d’un equip de vuit persones reforçat per un conjunt d’assessors que en total suma més de 150 anys d’experiència, 50 d’aquests en la inversió d’impacte i que pretén “posar-li sentit als diners i, fins i tot, cor”, afegeix Ayanz, qui assenyala que “en un món tan tecnològic és essencial no perdre la vista d'allò que ens fa humans”. 

Exemples catalans: Qida i Baluwo

En aquest sentit, Creas ha invertit en empreses catalanes com ara Qida, que ofereix una plataforma de serveis d’atenció domiciliària de gent gran a partir de la qual ha beneficiat a més de 5.000 persones grans, o Baluwo, una companyia que ofereix a migrants africans que viuen a l’Estat la possibilitat d’enviar diners o comprar béns i serveis de primera necessitat per a les seves famílies, a partir de la qual 800.000 migrants han millorat la seva gestió de remeses.

Tal com va anunciar la gestora al juliol, Creas aspira a aixecar un nou fons de 70 milions d’euros i preveu que el primer tancament es produeixi a finals d’any. Així, continuarà invertint en companyies que es trobin en fase de creixement sense perdre el focus en la gestió d’impacte, “una palanca de creació de valor a llarg termini”. El seu camp d’actuació es dividirà en un 70% a l’Estat i un 30% a Europa i, Ayanz declara que “enguany esperem poder anunciar almenys una o dues inversions del nou vehicle”.