Les borses desconfien del rescat de Credit Suisse

La banca espanyola manté la tònica de caigudes que es registren a tot el món davant el temor d’una crisi financera global

Una dona passa corrents per davant d’una oficina de Credit Suisse a Canary Wharf, el complex de negocis de Londres | Yui Mok | Pa Wire | Dpa | Europa Press Una dona passa corrents per davant d’una oficina de Credit Suisse a Canary Wharf, el complex de negocis de Londres | Yui Mok | Pa Wire | Dpa | Europa Press

Desconfiança. La compra de Credit Suisse per part de UBS, el seu històric rival, amb l’auxili del Banc Nacional de Suïssa i del govern del país helvètic no ha acabat de tranquil·litzar els mercats. Poques hores després d’anunciar-se l’acord, les borses de tot el món han obert aquest dilluns amb fortes caigudes, arrossegades pels seus respectius bancs. A l’Estat espanyol, en obrir-se les cotitzacions, el Banc Sabadell ha liderat les caigudes amb un 4,62%, seguit de Santander (3,12%), CaixaBank (2,99%), Bankinter (2,66%) o BBVA (2,10%).

Diumenge a la tarda, UBS va comunicar la compra de Credit Suisse per 3.000 milions d’euros. El títols d’aquest últim banc es van valorar amb un 60% de descompte respecte a la cotització amb la qual va tancar divendres. A sobre, per convèncer UBS, el Banc Nacional de Suïssa va oferir una línia de liquiditat –de fins a 100.000 milions de francs suïssos– per facilitar l’operació i, a més, la Confederació Suïssa que presideix Alain Berset va assegurar-los garanties extraordinàries. Finma, el regulador financer suís, es va comprometre a mesures d’urgència per ajudar a UBS  a digerir el seu antic competidor. UBS va actuar amb peus de plom perquè, amb la crisi de 2008, ja va necessitar un rescat públic. Les autoritats helvètiques han intentar d’evitar una crisi bancària en el seu país que tindria uns efectes globals.

Les accions de UBS han caigut un 8,77% aquest dilluns després d’anunciar la compra de Credit Suisse

Els ràpids moviments de les autoritats bancàries helvètiques no han convençut els parquets. Fins i tot, les accions de UBS van caure un 8,77% aquest dilluns quan va obrir la borsa de Zúrich. A Alemanya, a primera hora, Deutsche Bank registrava una alarmant caiguda del 6,60%. A França, Société Générale tenia unes pèrdues del 2,99%. Al regne Unit, Barklays queia un 5,65%. I a Itàlia, Unicredit també cedia un 2,38%.

A l’altre punta del món, el Hang Seng, l’índex borsari de Hong Kong, ha caigut un 2,7% en la sessió d’aquets dilluns, i el Hang Seng China Enterprises, l’índex de les empreses xineses continentals que cotitzen a Hong Kong, també ho feia en un 2,21%.

Per frenar el pànic, els reguladors bancaris de l’eurozona han defensat les mesures adoptades per UBS i les autoritats suïsses. El Banc Cntral Europeu, L’Autoritat Bancària Europea i la Junta Única de Resolució han lloat aquest dilluns aquestrs mesures per assegurar “l’estabilitat financera”. Han subratllat que el sector bancari europeu és “resilient” i amb “robustos” nivells de capital i liquiditat. No obstant, la Comissió Europea ha reconegut que l’operació de compra de Credit Suisse encara no els havia estat formalment notificada.

El preu de l’or està pujant amb força arran dels problemes bancaris als Estats Units –sobretot, de la fallida del Silicon Valley Bank– i Suïssa. La por a una crisi bancària global ha provocat la fugida d’inversors de renda variable cap valors refugi com l’or o el deute públic. Aquest dilluns, l'or ha arribat als 2.009 dòlars l’onça, tot i que després ha baixat. El màxim històric es va produir l’agost de 2020, quan va arribar als 2.075 dòlars, encara en plena pandèmia mundial. Arran de la guerra a Ucraïna, ara fa un any, es va arribar als 2.070 dòlars.

Més informació
UBS adquireix Credit Suisse per 3.000 MEUR
Credit Suisse: la caiguda definitiva
Què passa amb Credit Suisse?
Avui et destaquem
El més llegit