Deliveroo haurà de pagar 1,3 MEUR per ocupar falsos autònoms

La Inspecció de Treball de Barcelona també considera que la relació amb els ‘riders’ és laboral

Ciclistes de Deliveroo Ciclistes de Deliveroo

La Inspecció de Treball de Barcelona, en línia amb les actes prèvies de les seves homòlogues a València i Madrid, ha considerat que els riders són falsos autònoms, ja que tenen una relació laboral i no pas mercantil amb Deliveroo. Per això, l’entitat reclama 1,3 milions d’euros a la companyia de repartiment a domicili en concepte de quotes que no va abonar a la Seguretat Social entre l’agost del 2015 i el desembre del 2017.

Així mateix, l’administració ha demanat a l’empresa que doni d’alta com a treballadors al Règim General de la Seguretat Social a centenars dels seus repartidors, segons explica el Col·lectiu Ronda, responsable de la primera demanda contra la firma a Barcelona, en un comunicat d’aquest dimarts.

La Inspecció de Treball considera acreditat que és Deliveroo “qui organitza de forma exclusiva i en la seva totalitat la prestació del servei que presten els repartidors i que constitueix la seva activitat empresarial”. Així, nega que els riders tinguin una possibilitat real d’actuar amb l’autonomia organitzativa que correspon a la figura del treballador autònom.

L’administració també ha destacat que les característiques del nou contracte que Deliveroo ofereix als repartidors des del juliol del 2017, amb la possibilitat de ser reconeguts com a Treballador Autònom Econòmicament Dependent (TRADE), no pal·lia la irregularitat de la relació mercantil imposada per l’empresa i és senyal inequívoc de que es tracta d’una relació laboral.

Des de fa més d'un any, el col·lectiu de riders de Barcelona, a través de la plataforma Ridersxderechos, denuncia que són falsos autònoms. De fet, el passat 23 de maig el Jutjat Social 21 de Barcelona va acollir el primer dels 16 judicis que la companyia haurà d'afrontar per denúncies dels seus repartidors exigint que se'ls reconegui la condició de treballadors de l'empresa.

Més informació
El jutge: els 'riders' de Deliveroo són falsos autònoms
La regulació s'oblida dels 'riders'
Mensakas, el malson de Deliveroo
Avui et destaquem
El més llegit