Dona Reinventa't: Més de 40 dones salven els seus negocis afectats per la covid-19

El pla d'ajuts destinat a dones empresàries consisteix en fer un anàlisi del negoci i establir un pla de millora personalitzat

Dona Reinventa't està dirigit a dones emprenedores, autònomes i empresàries afectades per la covid-19 | iStock Dona Reinventa't està dirigit a dones emprenedores, autònomes i empresàries afectades per la covid-19 | iStock

El Centre d’Estudis de les Dones d’Europa (CEDE) ha engegat el Pla d'Urgència i Emergència de País Dona Reinventa´t que s'està implementant a través de la Generalitat de Catalunya, i que està destinat a dones emprenedores, autònomes i empresàries afectades per la covid-19. Es tracta d'un projecte pioner a Catalunya i Espanya que permet a les dones que hi participen poder adaptar els seus processos empresarials o d'emprenedoria al moment econòmic actual, a través de l'aplicació d'una anàlisi de negoci: es fa un diagnòstic i es proposa un pla de millora personalitzat. El programa combina les masterclass amb trobades d'apoderament i mentories individuals.

Fins ara, 42 dones autònomes i propietàries de petites i mitjanes empreses han participat en aquesta formació, i el 100% ha aconseguit redireccionar el seu negoci. Segons explica Mireia Del Pozo, directora del CEDE, la clau de l'èxit dels programes que es proposen des del centre és que “no només fem estudis, sinó que aportem solucions a problemes reals”. En el cas del Dona Reinventa't s'ha aconseguit que el 100% de les dones s'hagi recuperat i torni a tenir beneficis empresarials. L'excel·lència dels resultats ha permès que el 2022 el programa s'estengui per salvar l'economia de part de la societat.

Canvis a la Hisenda Pública per arribar a la plena igualtat

"Una de les principals barreres per assolir la plena igualtat de gènere al món laboral és a la Hisenda Pública i la Tresoreria de l'Estat", assegura Del Pozo, que creu que fins que no deixi de considerar-se una despesa la maternitat, això no serà possible. "Cal fer un gran canvi en l'àmbit legal, a la pròpia redacció de les lleis, que deixin de posar a la llista de despeses les partides destinades a la maternitat o a la implementació de les lleis d'igualtat". Hisenda parla al seu informe de “la factura de la maternitat”, un error de lèxic o concepció en opinió de Del Pozo, “perquè gastar en maternitat és una inversió de futur”.

Aquesta reivindicació va en la línia de les que va fer Del Pozo al Parlament Europeu, en el marc de la Jornada Internacional dels Drets de les Dones, que es va celebrar el 8 de març amb motiu del Dia de la Dona. Des d'Estrasburg, la directora del CEDE i consultora en comunicació, diversitat i gènere, va apostar per aprovar lleis d'igualtat a nivell europeu per trencar la bretxa de gènere.

Encara que hi ha països de la Unió Europa que ja han legislat perquè les empreses siguin transparents i garanteixin la igualtat salarial entre homes i dones, el CEDE assegura que en la majoria dels casos no es respecten ja que no s'han establert controls per fer-ho o els que hi ha no són suficients. En aquest context, Del Pozo reclama canvis legals al conjunt de la Unió. "Les empreses que operin a Europa han d'implementar lleis d'igualtat, i s'ha de fer un seguiment a totes independentment de la seva mida". A Espanya, per exemple, estan obligades a tenir un pla d'igualtat les empreses amb plantilles de més de 50 treballadors.

Més informació
Her Roomies, la startup de lloguer per a dones única al món
Dones hostaleres s'uneixen a HIP per transformar el futur de l'hostaleria i la restauració
Catalunya, l'única comunitat on es redueix la presència de dones directives a les empreses
Avui et destaquem
El més llegit