El BPI converteix CaixaBank en líder ibèric

Jordi Gual destaca davant dels accionistes el potencial de l'entitat financera després d'adquirir el banc portuguès

El president de CaixaBank, Jordi Gual, ha destacat aquest dijous, en la junta anual d'accionistes del banc, que l'adquisició del portuguès BPI ha convertit l'entitat en líder ibèric, tant en actius com en volum de negoci i oficines, i que aquesta operació "crearà valor de forma sostenible" tant per als accionistes de CaixaBank com els de BPI.

S'ha mostrat molt satisfet d'aquesta adquisició, la número 80 de la història de l'entitat, i ha afirmat que BPI "és un banc solvent i ben gestionat" que, combinat amb CaixaBank, possibilitarà seguir guanyant quota de mercat.

El conseller delegat de CaixaBank, Gonzalo Gortázar, ha plasmat la "plena confiança" en l'equip directiu de BPI i ha explicat que CaixaBank i l'entitat lusitana són dues entitats que es complementen de manera natural.

Ha incidit que BPI és la cinquena entitat de Portugal i que opera en un mercat atractiu amb potencial de creixement, i davant veus que auguraven una retallada del crèdit en BPI després de l'entrada de CaixaBank, ha assegurat: "La nostra previsió és augmentar fortament la concessió de crèdit a l'economia portuguesa, que creiem que té bones perspectives de creixement".

Rendibilitat
Gual ha afegit: "Hem tornat a demostrar que el nostre model funciona, fins i tot en un entorn ple de dificultats", i ha recordat que CaixaBank és líder en banca minorista tradicional i digital, encara que ha reconegut que han revisat a la baixa els objectius de rendibilitat del pla estratègic 2015-2018 pel context econòmic i de baixos tipus d'interès.

En tot cas, ha confiat a impulsar la rendibilitat a través de la diversificació -amb èmfasi en crèdits al consum i el segment d'empreses-, la potenciació de les assegurances i la gestió d'actius, la contenció de despeses, i la gestió de la morositat per reduir crèdits dubtosos i actius adjudicats.

"Tenim el convenciment que, si despleguem aquestes prioritats, la rendibilitat (Rote) creixerà fins a situar-se entre el 9 i l'11% aquest any, permetent cobrir el cost del capital i oferir una rendibilitat molt atractiva als accionistes, sense perdre de vista la vocació social i la gestió responsable del negoci", ha exposat.

Respecte a la remuneració als accionistes, ha explicat que, des de la sortida a borsa de Criteria el 2007, la rendibilitat acumulada de l'acció és del 33%, superant els bancs de l'Ibex i el principal índex de la zona euro, i que el dividend del 2016 serà de 13 cèntims per títol -el que suposa un pay out del 54%- si la junta aprova un pagament de 0,06 cèntims a l'abril.

"El nostre compromís amb el dividend és i continuarà sent primordial", ha constatat, advocant per una remuneració molt atractiva des de la prudència que requereix l'entorn, i ha incidit que aquest any es pagaran dos dividends semestrals en efectiu -amb un pay out superior al 50%-, en línia amb les recomanacions del supervisor i la pràctica més estesa a Europa.

Gortázar ha dit que són conscients que part de la societat té una percepció negativa de la banca després dels errors comesos abans de la crisi, però ha matisat que en alguns casos "s'avaluen comportaments passats amb regles noves i això distorsiona la visió", i ha afegit que CaixaBank revisa contínuament els seus processos i polítiques per evitar i solucionar els errors que poden sorgir en tenir un gran volum d'activitat.

Reconeixement a Fainé i Gabarró
En els seus discursos, tant Gual com Gortázar han volgut reconèixer la tasca de l'expresident de l'entitat, Isidre Fainé -present en la junta i que va deixar el càrrec al juny-, i del recentment difunt Salvador Gabarró, que era conseller del banc i vicepresident tercer de CriteriaCaixa, a més de president d'honor de Gas Natural Fenosa.

Gual ha destacat de Fainé el seu "lideratge, visió, sentit de l'anticipació, optimisme i vocació de servei com a aspectes fonamentals en l'expansió, modernització i internacionalització" de La Caixa i CaixaBank, per la qual cosa és exemple i referència per als seus successors en l'entitat.

Gortázar ha considerat un placer i orgull treballar al costat de Fainé, i també ha agraït l'esforç de la plantilla i la "fermesa i lideratge" amb que Gual ha pres el relleu al capdavant de la presidència del banc.

Sobre Gabarró, Gual ha incidit en el seu profund compromís amb el grup La Caixa des de la seva vinculació el 2003 i la seva "visió estratègica especialment valuosa als moments complexos", mentre que Gortázar ha recalcat el seu bon judici i capacitat de decisió.
Avui et destaquem
El més llegit