El fabricant de salses Ikofa dóna el salt al mercat domèstic

L'empresa catalana posarà a la venda una nova gamma de productes 'gurmet' en alguns supermercats i botigues especialitzades

L'empresa catalana Ikofa, dedicada a la fabricació de salses preparades per a la restauració i la indústria alimentària, preveu donar el salt al mercat domèstic amb el llançament d'una nova gamma de productes gurmet que posarà a la venda en alguns supermercats i botigues especialitzades.

Ikofa ha invertit 200.000 euros en una nova línia de producció que li permetrà, a partir de maig, ampliar el seu mercat, fins ara centrat en clients professionals, i arribar al canal retail, segons ha explicat a Efe la directora comercial de la companyia, Mari Carmen del Jesús.

Inicialment, la firma vendrà quatre referències d'aquesta nova gamma (les salses cafè de parís, de fruits del bosc, bolets i Pedro Ximénez) en envasos de 200 grams i sota la marca Iko, la mateixa amb la qual comercialitza els seus productes per a hotels, restaurants, cafeteries o empreses alimentàries.

Articles 'delicatessen'
Del Jesús indica que l'objectiu d'Ikofa no és arribar a totes les grans superfícies comercials, sinó a supermercats com Condis, Sorli Discau, Miquel Alimentació o botigues especialitzades en la venda d'articles delicatessen. "No anem a entrar en una guerra de preus, nosaltres apostem per la qualitat", destaca la directiva, que assenyala que les salses Iko estan elaborades amb primeres matèries fresques procedents de productors nacionals.

"Tots els nostres productes estan fets de la manera més natural possible i això té un cost. Hi ha clients que valoren la qualitat i altres que només busquen el menor preu", afegeix Del Jesús, que subratlla que en aquests anys de crisi l'empresa ha mantingut el preu dels seus productes.

Recuperar la producció
Ikofa, que té la seva seu a Santa Perpètua de Mogoda (Vallès Occidental), va incrementar l'any passat en un 12% la seva producció, passant dels 555.663 quilos elaborats el 2013 als 629.545 el 2014.

L'empresa, amb una facturació pròxima als 1,5 milions d'euros, espera tornar a elevar la seva producció en més d'un 10% aquest 2015 gràcies a la posada en marxa de la nova maquinària, encara que això no implicarà, de moment, la contractació de més personal, ja que tots els processos estan molt automatitzats.

"La idea és anar arribant a quotes de producció d'anys anteriors", detalla Del Jesús, que recorda que abans de la crisi la companyia va arribar a fabricar més d'un milió de tones de salses, per la qual cosa la capacitat productiva de la planta està encara lluny del seu màxim rendiment.

Fundada el 1979 per Pere Freixas, el seu actual gerent, Ikofa ha centrat sempre la seva activitat comercial al mercat espanyol, encara que fa uns dos anys va decidir posar en marxa un departament d'exportació per arribar de forma regular a altres mercats. Actualment, les vendes a l'exterior suposen només el 2% de la facturació del grup vallesà, que espera que en un termini de dos anys aquest percentatge s'elevi fins al 8%.

De moment, Ikofa ha començat a exportar a Alemanya i la República Txeca i espera arribar aviat a Turquia, país que va visitar a finals de l'any passat en missió comercial amb l'objectiu de "temptejar" el mercat i establir contactes comercials. El mes de maig vinent, a més, la firma participarà com expositora en una fira a Holanda, on mostrarà la seva nova línia de productes 'gurmet' per al canal domèstic. "Confiem en que les exportacions ens ajudin a créixer", comenta Mari Carmen del Jesús, que detecta una lleugera millora del consum a Espanya, encara que lluny de l'"alegria" que volen vendre les administracions públiques.

Ikofa ofereix a dia d'avui més de 60 referències de salses preparades, llistes per consumir, per acompanyar amanides, carn, peix, pasta o dolços. Les més demandades són les de formatge cheddar i la línia de plats orientals (salsa de soja i agredolç), mentre que aquelles més típicament espanyoles són les que tenen una menor sortida al mercat nacional. L'empresa elabora també receptes especials per a restaurants.
Avui et destaquem
El més llegit