El ganxo del 'storytelling'

El relat és el secret de la publicitat, de les marques i també dels youtubers, els prescriptors d'una era on el digital és ja un canal imprescindible

El relat de marca és el que capta usuaris
El relat de marca és el que capta usuaris
02 de Novembre de 2016
Tot i que sembla un concepte innovador, la tècnica de l'storytelling porta amb nosaltres des de sempre: des que les persones tenen la capacitat d'explicar relats amb imatges i paraules, més concretament. Per aquesta raó s'ha de deixar de parlar com si fos una idea de l'últim segle i veure-la com el que realment és: "Posar paraules al que fa molt temps fem". L'encarregat de condensar el significat en una sola frase és en Víctor Gay, un storyteller professional que té molt clar que només "si saps explicar la teva història, tindràs èxit", i que treballa braç a braç amb companyies amb molta màgia com la pastisseria Escribà, tal com explica en una trobada organitzada per l'agència de màrqueting Bim Bam Roi al Mobile World Centre de Barcelona.

Però què ha fet que ara l'storytelling estigui en boca de tothom? Bona part de la culpa la té Internet i Youtube, on cada dia es pengen milers de vídeos de youtubers que, sense pèls a la llengua, mostren el seu dia a dia i fan públiques les seves opinions. I això és storytelling, perquè expliquen amb imatges la història de la seva vida.

Explicar sense saber-ho
La majoria de youtubers fa anys que fan storytelling i no ho sabien. "M'agrada explicar el què em passa, donar-li el meu toc, interpretar l'escena... la gent s'enganxa i li agrada", assenyala Mel Domínguez (@focusings), qui reconeix que els vídeos que millor li funcionen són aquells on més clarament es relata alguna història. Però lluny de creure que tot és un guió preparat, afirma que cada píndola és espontània: "No ho he professionalitzat, em surt així. Només tinc un petit guió on hi ha escrit el que diré, però ho faig més per orientar-me, perquè jo parlo molt i me'n vaig, que per seguir-lo fil per randa".

Precisament aquesta naturalitat és el que ha fidelitzat els seus més de 224.000 subscriptors a Youtube, com ho ha aconseguit per la seva banda Anna Gorse (@annagorse_) al seu canal i els seus prop de 44.000 seguidors. "Amb cada vídeo es crea una sinèrgia entre el que estàs explicant i el que li passa al receptor", afegeix Gorse, fent referència a la importància de l'empatia. Tota una fórmula que ja ha atret grans companyies, les quals utilitzen els influencers per arribar a nous públics. "Si una marca confia en tu, és perquè sap que el teu públic està fidelitzat i que viuran la marca si saps transmetre el seu esperit", afegeix.

Però el terme influencer no acaba d'agradar als youtubers."Jo no sóc una influencer, sóc una prescriptora d'alguna cosa perquè tinc un públic que confia en mi", corregeix Gorse, qui recorda que només quan les marques han anat a buscar-les s'ha adonat del paper que ha adquirit a la xarxa. I intenta desmentir, així, la imatge que es té de molts influencers que són persones "que es fan fotos i van a presentacions".

Col·loqui entre els participants al MWC. Bim Bam Roi

El fotògraf i youtuberJulian Marinov (@JMarinov) comparteix la visió de Gorse respecte a aquest nou perfil: "Estic en contra de la paraula influencer perquè ho interpreto com una persona a qui se li deixen anar uns diners i fa una determinada cosa, i no és així". Ell ha treballat amb grans companyies, entre elles Sony, a qui va rebutjar una feina perquè l'obligaven a fer unes píndoles que sabia que no agradarien al seu públic. "Si em paguen, jo cobro per transmetre la idea, però ho faig a la meva manera, no imposant-m'ho. I també tinc en compte que li pugui agradar al meu públic, perquè si no, jo perdré seguidors i la marca no obtindrà els resultats que vol", matisa.

Les claus de l'èxit del youtuber
I com ha de ser un youtuber per tenir èxit? Belena Gaynor (@BelenaGaynor) és una altra de les cares mediàtiques del panorama digital, pel que té prou potestat per afirmar que "ser una persona vertadera, potent i amb habilitats per explicar coses de manera natural" són alguns dels elements clau.

Tanmateix, reconeix també que darrere de cada píndola hi ha molta feina d'edició: "A vegades faig vídeos que penso 'quin rotllo que està quedant, no ho mirarà ningú', però després hi afegeixo aplaudiments, silencis i altres coses, i queda un bon vídeo".

Storytelling al món real
Entre tan ponent nadiu digital, Christian Escribà també ha tingut la seva part de protagonisme. La companyia familiar aplica aquesta tècnica des que el pastisser va conèixer les habilitats de Víctor Gay en un curs i el va fitxar per humanitzar més els seus treballs.

En el seu cas, l'storytelling es troba en els dolços que fan. "El 80% dels nostres esforços se centren a fer pastissos personalitzats. Busquem crear emoció a través d'un joc de billar a tres bandes: una persona em ve a buscar a mi per fer feliç algú altre", detalla. Com que no coneix el destinatari final, té la dura feina de fer les preguntes idònies per extreure una informació que li serà vital: aficions, somnis, projectes, records... "Al final explico amb un pastís com et veuen els altres", conclou.

7 tips per a un bon relat
A més de storyteller, Víctor Gay és escriptor, i una de les seves últimes obres té a veure amb la formació en aquest camp. Els seus tips són els següents:
  1. Cal saber a qui expliques la història
  2. Tenir nocions bàsiques sobre storytelling i reconèixer patrons que es repeteixen en les històries i que arriben als espectadors
  3. Fer una llista de coses que t'han canviat, és la matèria primera per explicar una història
  4. Fer diferents llistes amb adversaris visibles, ocults i competència que tens
  5. Tenir clara la llavors de la història
  6. Saber com explicar la història
  7. Adaptar-la al canal que s'utilitzarà, sigui online o offline