El repunt immobiliari eleva un 76% les vendes de Donpiso

La cadena ha realitzat 2.503 transaccions l'any passat i preveu obrir més de 40 oficines el 2017

La cadena d'intermediació immobiliària Donpiso ha realitzat 2.503 transaccions immobiliàries a Espanya l'any passat (un 97% més que l'anterior) per import de 375 milions d'euros (un 76% més) gràcies a l'obertura de 30 oficines -vuit pròpies i 22 franquiciades-, fins a una xarxa total de 76.

El director general, Luis Pérez, ha explicat que aquest creixement superior al del mercat respon a l'expansió de la xarxa d'oficines, a la qual preveu afegir entre 40 i 50 locals més en 2017 -mantenint la proporció d'un 25% o 30% propis i la resta franquícies-, i aconseguint una xarxa de 120 establiments.

Amb ells, aquest any pretén augmentar un 20% el nombre d'operacions fins a les 3.000, i crear de 100 a 120 llocs de feina, que se sumaran als 300 actuals.

Les noves obertures se situaran principalment fora de Catalunya, on ja tenen una xarxa extensa, i l'expansió s'enfocarà cap a Madrid i zona centro, Llevant, País Basc, Andalusia i Canàries.

Donpiso, amb seu a Barcelona, també impulsa promocions d'obra nova d'entre 10 i 20 habitatges en zones on detecta demanda, i ara té 13 promocions en cartera a l'àrea de Barcelona, entre projectes i obres en curs o en fase final: sis a Sabadell, tres a Barcelona, dos a L'Hospitalet de Llobregat, una de Badalona i una altra a Cornellà de Llobregat.

Pérez considera que el mercat està actualment equilibrat entre oferta i demanda, amb preus "adequats" i finançament racional, per la qual cosa descarta una bombolla i augura un creixement del sector els propers dos o tres anys, encara que poden influir incerteses com el Brexit, la nova presidència d'Estats Units i la previsible pujada dels tipus d'interès.

Donpiso calcula que els preus del sector immobiliari espanyol pujaran entre un 4% i un 6% de mitjana en 2017, en línia amb el 4% de 2016, encara que amb diferències entre zones per la hetereogeneidad de mercats.

Lloguer a Barcelona
En el cas del lloguer, ha reconegut que a Barcelona hi ha "una preocupació social" pel creixement de preus superior al 10%, que ha atribuït a l'auge dels pisos turístics.

El sotsdirector de Donpiso, Emiliano Bermúdez, ha descartat que els elevats preus del lloguer a la ciutat de Barcelona responguin a una bombolla, sinó a la falta d'oferta, ja que es detraen pisos del mercat tradicional al turístic, i ha apuntat que la solució passa per mesures com crear un parc públic d'habitatge de lloguer i incrementar la fiscalitat als pisos turístics.

Ha afegit que la situació de Barcelona s'està estenent a poblacions de la primera corona metropolitana, tant en el lloguer per a residents com en el lloguer turístic, per la falta d'oferta i elevats preus a la capital, la qual cosa també desplaça la tendència inflacionista a l'entorn.
Avui et destaquem
El més llegit