El Sabadell vol seguir jugant sol

El seu president, Josep Oliu, assegura que l'argument dels tipus baixos per parlar de concentracions és l'excusa dels que volen ser comprats

El Banc Sabadell descarta una nova onada de concentracions bancàries. En una trobada amb periodistes prèvia a la Junta d'Accionistes d'aquest dijous, el president de l'entitat, Josep Oliu, ha assegurat que "el Sabadell no serà proactiu" en aquest sentit. Alhora que ha descartat noves operacions al Regne Unit, on el 2014 va adquirir TSB, ha afegit que "no sé si hi haurà concentració o no, però nosaltres no la buscarem en aquest moment".

La difícil situació borsària de diverses entitats i el nivell sota mínims dels tipus d'interès han tornat a posar sobre la taula el debat sobre una nova concentració bancària. Per Oliu, però "l'excusa dels tipus d'interès baixos normalment l'utilitzen els que volen ser absorbits"; un cas que descarta plenament pel Sabadell.

S'acomiada de l'euríbor
Els contractes de crèdit, especialment els hipotecaris, a un tipus d'interès variable i referenciats a l'euríbor aniran perdent cada vegada més pes en el mercat bancari a favor dels préstecs a un tipus fix, segons preveu Josep Oliu. En l'actual conjuntura, amb uns tipus d'interès històricament baixos i mai vistos, suposen una oportunitat per signar préstecs amb un tipus d'interès fix. El president del banc vallesà ha defensat aquest canvi en el mercat financer i ha assegurat que en aquests moments la meitat dels crèdits hipotecaris que es comercialitzen per part del Banc Sabadell són a un tipus fix que es mou en la franja entre el 2% i el 3%.

El conseller delegat del banc, Jaume Guradiola, també ha defensat que en aquests moments "és un bon moment per signar crèdits a tipus fix entre el 2% i el 3% que serveixin per ''blindar'' el préstec durant un període de 20 anys o més". Per Guardiola, "no hi hagut un moment tant bo en la història" com l'actual per firmar un tipus fix.

"Pagar per tenir un dipòsit? No ho farem"
El fet d'arribar a tipus d'interès negatius ha arribat a plantejar que es ppuguin produir situacions insòlites com que els clients hagin de pagar per tenir un dipòsit i, alhora, que el banc hagi de pagar al client perquè el seu crèdit tingui un tipus d'interès negatiu. Per Josep Oliu aquests plantejaments "van contra el sentit comú''. El president del Sabadell no veu cap lògica a aquests plantejaments i s'ha mostrat contundent: "Pagar per tenir un dipòsit? No ho farem". 

Josep Oliu durant la trobada amb periodistes prèvia a la Junta d'Accionistes. J. Molina (ACN)

Oliu també ha previst que com a mínim en el pròxim any el tipus d'interès i l'euríbor es mantindran en terreny negatiu i això farà que els bancs vagin prenent posicions en el mercat del crèdit que passaran per un increment dels diferencials en relació amb l'euríbor, per neutralitzar els tipus negatius, i un incentiu a favor dels tipus d'interès fix. En tot cas, el que sí que es pot preveure és que l'euríbor anirà perdent pes en el mercat del crèdit i passarà a ser una referència minoritària en el mercat, igual que en la majoria dels països del centre i del nord d'Europa. Jaume Guardiola ha afegit que, de fet, es tracta d'un indicador que pràcticament només té pes a Espanya i Portugal.

Un divident de set cèntims per acció
En la Junta d'Accionistes d'aquest dijous, el banc plantejarà un dividend de set cèntims per acció, el que ofereix una rendibilitat del 3% respecte la mitjana del preu de l'acció de l'exercici del 2015.

La retribució preveu la fórmula scrip dividend per un import de cinc cèntims en efectiu i un pagament en accions per valor de dos cèntims per acció. El 'pay out' o percentatge dels beneficis que es destinaran a retribuir a l'accionista, serà del 53%. Les accions que es repartiran entre els accionistes procedeixen de l'autocartera de l'entitat.

Volen un Govern sòlid
Oliu també ha aprofitat la compareixença per reclamar la necessitat que Espanya tingui aviat un "Govern sòlid" i que sigui favorable als negocis. Pel president del Sabadell, "les incerteses no són favorables a la inversió". Tot i així, ha reconegut que "el pols econòmic és positiu"; encara que, al seu entendre "ho seria més sense les incerteses excistents". 

Avui et destaquem
El més llegit