Els perquès del descens de l'atur

Generalitat, sindicats i patronal expliquen les raons de la disminució en més de 7.000 desocupats a l'abril

L'atur ha baixat en 7.055 persones durant el mes d'abril, un tímid descens de l'1,1% que es pot explicar per diverses raons com l'estacionalitat o l'augment dels contractes temporals.

Tots els sectors s'han beneficiat d'aquestes més de 7.000 persones que han deixat d'estar a les llistes de l'atur. El sector més beneficiat ha estat el de l'agricultura, que ha baixat en un 2,79%. També la construcció i la indústria han millorat resultats respecte el mes passat. Unes 1.700 persones han deixat d'estar aturades en el castigat sector de la construcció (1,69% menys aturats que el març), mentre que el descens d'aturats del sector industrial també supera les 1.000 persones (1,10% menys respecte el mes passat). La única excepció la protagonitza l'atur de les persones sense ocupació anterior, que s'ha incrementat en un 0,37%.

El sector serveis, però, és qui capitalitza la major part de la disminució mensual de l'atur (un 57% del descens total forma part d'aquest sector). La desocupació en terciari s'ha reduït en 4.034 persones, un 0,96% menys que el mes anterior.

1. La Setmana Santa
La Setmana Santa del 2013, a cavall entre el mes de març i abril, marca punts de vista diferents pels sindicats i la patronal. CCOO Catalunya vincula la caiguda de l'atur als efectes de la Setmana Santa. Els resultats tenen trampa, també, segons UGT Catalunya ja que responen "a contractació del sector serveis per cobrir les necessitats temporals amb l'arribada del bon temps i el turisme".

Per contra, la patronal Pimec ho veu des d'una perspectiva diferent i valora positivament el descens "tenint en compte que la Setmana Santa va caure al mes de març". En tot cas, Pimec sí que ha admès que "l'abril acostuma a ser un mes en què l'atur es redueix en termes intermensuals".

2. El bon temps
En un sentit similar s'ha expressat el secretari d'Ocupació i Relacions Laborals de la Generalitat, Ramon Bonastre, que ha detallat que "el segon i el tercer trimestres són cíclicament creadors d'ocupació" i ha emplaçat al final de la campanya d'estiu per veure "quin percentatge de nous treballadors es manté i quin no".

3. Més contractes temporals
L'increment de persones ocupades s'explica també per la crescuda del nombre de contractes temporals. El 88% de la contractació feta durant el mes d'abril ha estat de caràcter temporal i, de fet, la quantitat de contractes indefinits ha baixat: se n'han fet 691 menys que el mes de març, un 3,4% menys. És per això que UGT Catalunya ha criticat que "la reforma laboral no serveix per crear ocupació estable ni de qualitat".

4. Crítiques a l'immobilisme estatal
Els diferents agents econòmics han aprofitat la publicació dels resultats del mes d'abril per demanar noves i diferents mesures al Govern estatal. Ramon Bonastre, de la Generalitat, ha reclamat un canvi de polítiques econòmiques a nivell global en què s'equipari la importància de les polítiques d'ocupació amb les de contenció del dèficit.

Des dels sindicats també retreuen les polítiques econòmiques impulsades per l'executiu. CCOO Catalunya troba "indignant" que el PP atribueixi el descens de l'atur a la reforma laboral i denuncia que l'últim Pla de reformes anunciat pel Govern central no inclogui mesures de creació d'ocupació.
Avui et destaquem
El més llegit