CA | ES

La solidaritat del teixit empresarial català en la covid-19

Els hospitals i els edificis reconvertits per a usos sanitaris, principals destinataris del material i els aliments subministrats per les companyies

La visita institucional a l'hospital temporal de Fira de Salut al recinte de Fira de Barcelona | ACN La visita institucional a l'hospital temporal de Fira de Salut al recinte de Fira de Barcelona | ACN

A poc a poc, els edificis reconvertits per a usos sanitaris van tancant les seves portes gràcies al descens de casos de covid-19 a tot el país. El teixit empresarial català s'ha bolcat en la lluita contra el coronavirus a través de donacions als principals hospitals del territori i, de fet, les principals companyies amb seu a Catalunya, així com les multinacionals estrangeres amb més arrelament al territori, han subministrat aliments, mobiliari i material sanitari com ara mascaretes o gel hidroalcohòlic a diferents centres, en funció de les necessitats que han anat sorgint durant la pandèmia.

Davant la necessitat d’habilitar hospitals de campanya i adaptar edificis a nous usos sanitaris, algunes companyies han fet donació de mobiliari perquè aquestes instal·lacions es poguessin posar en marxa en temps rècord. És el cas de Damm, que a través de la seva fundació va lliurar a l’Ajuntament de Barcelona, ciutat on hi té la seu, més de 300 cadires i una trentena de taules per adaptar un edifici de la capital catalana com a residència temporal.

Per la seva banda, Ikea s’ha posat a disposició de les autoritats locals de diversos municipis catalans per fer donació de centenars de llits, matalassos i llençols que s’han fet servir a l’hospital de campanya de Fira de Barcelona, així com als hospitals de Bellvitge, Germans Trias i Pujol i Taulí, on el grup té els seus principals centres. La multinacional sueca també ha fet donacions en hospitals comarcals de ciutats de l’interior del país i la costa com Terrassa, Granollers, Igualada, Blanes i Calella, i ha lliurat tot el material sanitari (mascaretes i gels hidroalcohòlics) disponible en les tres botigues d’Ikea a Catalunya, així com de productes que han servit com a equipament de protecció pels sanitaris.

Solidaritat sanitària

El material sanitari enviat per les principals corporacions catalanes ha estat de gran ajuda als hospitals i dependències medicalitzades. És el cas del Barça, que ha dut a terme una important donació de material i equips de protecció individual (EPI) per a sanitaris en diverses remeses, la primera de les quals de 15.000 unitats. D’altra banda, diverses companyies industrials com l’automobilística Seat o la tecnològica HP, s’han encarregat de la fabricació de respiradors i material sanitari per a diversos hospitals del país.

Més info: Protofy i la màgia de convertir eixugaparabrises en respiradors salvavides

Tot i el desmantellament gradual dels hospitals de campanya, els aliments són encara necessaris per a moltes famílies, tal com assegura Càritas Catalunya, que adverteix que les peticions s’han triplicat durant el confinament. Mercabarna ha fet donació de 59.000 quilos de productes frescos al Banc d’Aliments des de l’inici de l’estat d’alarma, una iniciativa de la qual més de 35.000 persones en situació de vulnerabilitat n’han resultat beneficiàries. Ikea, per la seva banda, ha donat més de 19.000 quilos de menjar que s’han lliurat a famílies en risc d’exclusió social. El Banc d’Aliments també ha estat l’encarregat de canalitzar altres donacions com les 150.000 racions de pasta seca de la catalana Gallina Blanca, o l’equivalent a 35.000 biberons de llet de continuació i farinetes lliurats per Danone.

En l’àmbit de la higiene, que ha tingut una rellevància especial des de l’inici de la crisi sanitària, destaca la donació de sabons i productes de neteja a diversos hospitals catalans que ha realitzat Unilever, que té a Viladecans la seva seu per Espanya. La cervesera Damm, per la seva part, ha subministrat 6.000 litres d’alcohol a l’Hospital Clínic de Barcelona a través d’Alcoholera Catalana.

Avui et destaquem
El més llegit