Les empreses familiars catalanes, optimistes de cara al 2020

La caiguda de la rendibilitat és el factor que més els preocupa, seguit dels canvis regulatoris i la guerra pel talent

Les empreses catalanes tenen una sòlida activitat internacional | iStock Les empreses catalanes tenen una sòlida activitat internacional | iStock

El 66% de les empreses familiars catalanes són optimistes respecte a l'evolució econòmica de la seva companyia per als propers 12 mesos, una xifra inferior a la de l'any anterior quan era del 75%, segons informa KPMG en un comunicat. L'informe s'emmarca dins de l'edició espanyola del VIIIè Baròmetre d'Empresa Familiar, elaborada per la xarxa global KPMG i les associacions territorials vinculades a l'Institut d'Empresa Familiar (Ief) i exposa que la caiguda de la rendibilitat és el factor que més preocupa les empreses familiars, en un 71%, seguit dels canvis regulatoris (64%) i la guerra pel talent (63%).

Més info: Empreses familiars, mitjanes i anònimes

Pel que fa als ingressos, el 64% d'empresaris de la comunitat ha assenyalat que han augmentat les seves vendes el 2018 -un punt menys que la mitjana espanyola-; el 22% ha declarat que aquestes es van mantenir, i un 14% que es van reduir. També han revelat bones xifres d'ocupació: un 56% ha informat que en el darrer any va augmentar la plantilla, el 36% la va mantenir i només un 8% va haver de fer ajustos de personal.

Les empreses catalanes tenen una sòlida activitat internacional, perquè només un 10% dels negocis familiars no tenen moviments exteriors -davant del 16% de mitjana a Espanya-, mentre que la xifra ha augmentat en un 43% dels casos i ha estat estable pel 38%.

Els directius catalans tampoc han escollit una fórmula predominant per fer el traspàs de l'empresa familiar: un 34% optaria per transferir-la, un 33% traspassaria el govern i un 28%, la gestió. A més, a l'hora d'efectuar aquesta transferència, els empresaris consideren que el principal desafiament és la renúncia a la mateixa a causa de la inclinació emocional, seguit de la càrrega fiscal que suposa.

Més informació
Com són les empreses familiars de Regne Unit, Hongria i Àustria?
El 88% de les empreses catalanes són familiars
Les empreses familiars toleren millor la crisi
Avui et destaquem
El més llegit