Endesa redueix beneficis per l'encariment de matèries primes

L'empresa guanya 832 milions d'euros, una xifra que representa un descens del 26,2% respecte l'any passat

Endesa perd beneficis pels preus del gas, entre d'altres | Europa Press Endesa perd beneficis pels preus del gas, entre d'altres | Europa Press

Endesa ha guanyat 832 milions d'euros durant el primer semestre, xifra que representa un descens del 26,2% en relació al mateix període de l'any passat, segons ha comunicat la companyia a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). L'empresa ha atribuït aquests resultats a un "context de mercat advers" per l'encariment de les matèries primeres energètiques, especialment el gas, i del preu mig dels drets d'emissió de CO2, que també s'ha traduït en un major augment del preu de la llum en el mercat majorista fins a duplicar-se respecte al primer semestre del 2020. Respecte als ingressos, van augmentar un 15,6%, fins als 10.272 milions d'euros mentre que l'Ebitda va retrocedir fins als 1.879 milions d'euros, un 18,8% menys.

Davant l'augment del preu de l'electricitat i de les mesures anunciades pel Govern espanyol, Endesa assegura que manté la seva posició de "diàleg obert per trobar les solucions més eficients amb les què afrontar aquesta conjuntura de preus alta" i que amb tota probabilitat la situació de preus alts s'estendrà tot el que queda d'any.

El conseller delegat de la companyia, José Bogas, ha destacat que la conjuntura del mercat energètic espanyol "no està beneficiant les companyies elèctriques com Endesa ja que tenim venuda a clients energia a preus menors del què està marcant el pool". A més, ha afirmat que respecte les mesures del Govern espanyol "existeixen d'altres més eficients i de caràcter estructural", com per exemple, ha dit una tarifa regulada que protegeixi els clients domèstics de la volatilitat de preus.

D'altra banda, Endesa ha anunciat que dona per tancat tot el seu negoci de generació d'electricitat amb el carbó i ha explicat que la producció peninsular lliure d'emissions de CO2 en el primer semestre arribi al 88% del total, en línia de l'objectiu d'arribar fins al 89% el 2023. A més, ha detallat que la cartera total de renovables ha augmentat en 11.000 MW en comparació al 2020, fins als 52.900 MW, i que disposa en fase d'execució plantes solars i eòliques que sumen 2.500 MW.

Quant a l'evolució del mercat de comercialització de l'electricitat, Endesa ha registrat un augment de l'energia distribuïda a través de les xarxes del 9% i de l'energia comercialitzada al conjunt dels seus clients finals del 2%. Pel que fa a la mobilitat elèctrica, a finals de semestre tenia habilitats 8.000 punts de recàrrega, un 6,6% més que a finals de març.

Més informació
Endesa aposta per l'energia renovable al Barceló Hotel Group
Endesa invertirà 380 milions a millorar la xarxa elèctrica a Catalunya
Avui et destaquem
El més llegit