• Empresa
  • Endesa presenta uns beneficis de 742 milions d'euros el 2023

Endesa presenta uns beneficis de 742 milions d'euros el 2023

La companya energètica guanya un 70,8% menys que l'any anterior en un exercici “marcat pels impactes extraordinaris”

Operaris d'Endesa en una torre d'electricitat de Catalunya, en una imatge d'arxiu | Cedida
Operaris d'Endesa en una torre d'electricitat de Catalunya, en una imatge d'arxiu | Cedida
Redacción VIA Empresa
Barcelona
28 de Febrer de 2024

Endesa ha presentat els seus resultats del 2023 amb un benefici net de 742 milions d'euros, una xifra notablement inferior a la de l'any passat, quan la gegant energètica va arribar als 2.541 milions. En concret, la caiguda és del 70,8% i obeeix a "circumstàncies extraordinàries", segons l'informe de l'empresa. L'anàlisi ha conclòs que hi ha diversos factors que han repercutit als indicadors, com ara la tensa situació del negoci de gas i les diferents regulacions.

 

En termes comparables, el benefici ordinari net s'ha situat en 951 milions d'euros. És un 60% menys que el 2022, quan es va xifrar en 2.398 milions. Segons Endesa, aquesta tendència s'explica per un "menor ebitda, les majors amortitzacions i pèrdues per deteriorament, i l'augment dels costos financers, afectats també per una negativa actualització financera de provisions". Alhora, la companyia energètica també ha recordat que els resultats de l'exercici passat van ser "extraordinaris" al negoci del gas.

 

No són les úniques xifres a la baixa. El resultat brut d'explotació també ha caigut fins als 3.777 milions d'euros, un 32,1% menys en comparació al 2022. Endesa ha remarcat que en aquest punt s'inclou "un impacte negatiu pel retroactiu de 450 milions, resultat d'un laude arbitral sobre un contracte de subministrament de gas, i el registre d'una provisió per a digitalització de 165 milions". Aquest fet, juntament amb la venda del negoci de mobilitat elèctrica a la matriu Enel, accentua les diferències amb l'exercici passat. Sense tenir en compte aquests impactes, i en termes comparables, la companyia energètica situaria l'ebitda als 4.392 milions d'euros, un 18% menys que el 2022.

Camí de la normalització del mercat

L'informe d'Endesa subratlla que "l'exercici s'enquadra en un context de progressiva normalització del mercat energètic derivada de la caiguda d'un 64% en el preu mitjà del gas (índex TTF) i, en conseqüència, d'un 48% en el preu mitjà al pool elèctric ibèric fins a 87 euros/MWh". A causa d'això, expliquen que hi ha hagut un descens de la demanda del 2,1% en termes ajustats, fet que "posa encara més de manifest la necessitat de compassar el desenvolupament d'energies renovables amb polítiques d'electrificació de l'economia". Pel que fa a la situació de la caixa, el balanç d'Endesa parla d'una "sòlida generació" que es va produir gràcies a la "positiva gestió del capital circulant". Tot plegat, ha permès que el flux de la caixa s'hagi enfilat fins als 4.697 milions d'euros, una tendència positiva del 180,9%.

Baixa també la demanda, però Endesa augmenta el flux de la caixa gairebé un 181% interanual

Respecte a les inversions, Endesa va destinar-ne 2.304 milions d'euros, un 2% menys que l'exercici anterior, quan es van assolir xifres rècord a l'empresa. Del total, només el 72% va anar a reforçar la xarxa de distribució (38%) i renovables (34%). Cal recordar que l'any passat, la gegant energètica va tancar la seva última central de carbó a l'Estat, situada a As Pontes, i que ha avançat en la materialització dels dos primers processos de transició justa a la península ibèrica: a Espanya, el d'Andorra, i a Portugal, el de Pego. Ara mateix, el 78% de tota la potència del negoci instal·lada a l'estat peninsular és lliure d'emissions de CO₂. A més, l'informe de la companyia ha destacat que durant el 2023 van afegir 600 megawatts (MW) de nova capacitat renovable, arribant als 9.900MW.

Un 2024 de recuperació i creixement

Després d'un 2023 complicat, les previsions d'Endesa són optimistes de cara al futur. El conseller delegat, José Bogas, ha assegurat que el present exercici serà molt diferent de l'últim presentat, donat que ja s'està produint "un retorn al camí de creixement basat en la normalització de les condicions del mercat”. En concret, a la companyia confien "en una normalització dels marges del negoci del gas i de la generació convencional”, alhora que preveuen un "impacte molt limitat de l'actual context de preus gràcies a la nostra estratègia de venda anticipada de la producció pròpia". En aquest sentit, els pronòstics de Bogas han confirmat el que Endesa va anunciar fa uns mesos al Capital Market Days, és a dir, "assolir un ebitda d'entre 4.900-5.200 milions, el que suposaria un repunt d'entre l'11% i el 18%; i elevar entre el 60% i el 70% el benefici ordinari net, fins al rang de 1.600-1.700 milions".