Endesa, Repsol i Naturgy, les empreses més contaminants del 2018

Les emissions pugen un 17% a Espanya entre el 1990 i el 2017 i el PIB s'incrementa un 73%

Si bé el sector que més contamina és el de combustibles fòssils, el dels hidrocarburs ascendeixen en la classificació | iStock
Si bé el sector que més contamina és el de combustibles fòssils, el dels hidrocarburs ascendeixen en la classificació | iStock

Endesa, Repsol-Petronor, Naturgy i EDP són les empreses més contaminants dels sectors de l'energia, del petroli i del ciment del 2018. Segons un informe de l'Observatori per a la Sostenibilitat, aquestes són les quatre companyies que més emissions d'efecte hivernacle han generat a Espanya, seguides d'ArcerlorMittal, CEPSA, Viesgo, Iberdrola, CEMEX, Lafarge-Holcim i Cementos Portland. Entre totes, han emès el 62% del total de les emissions fixes i el 25% de les emissions totals d'Espanya l'any passat.

Més info: Les ciutats més contaminades del món

Precisament per això, l'estudi adverteix que si no es redueixen les emissions d'aquests sectors, no viurem en "un escenari segur", però també posa damunt la taula que les emissions s'han reduït un 6% en els sectors industrials i subratlla que, mentre que les elèctriques han agafat el camí de la descarbonització, les petrolieres l'han reduït "d'una forma molt dèbil".

A més, l'informe explica que la relació entre el PIB i les emissions de diòxid de carboni "continua sense desacoblar-se". De fet, entre el 1990 i el 2017, les emissions han pujat un 17% a Espanya, mentre que el PIB s'ha incrementat un 73%. Si ens fixem en Europa, en el mateix període, les emissions han caigut un 2%% i el PIB ha crescut un 58%.

La urgència de transformar-se

Si bé el sector que més contamina és el de combustibles fòssils -tot i haver reduït les seves emissions un 13% el 2018-, el dels hidrocarburs ascendeixen en la classificació. Repsol-Petronol escala dues posicions i ja és la segona empresa més contaminant d'Espanya, mentre que Cepsa recupera la sisena posició des de les setena i Naturgy cedeix la segona plaça a la tercera.

A aquests sectors, els segueix el del ciment amb un 11% del total de la contaminació, el de les refineries amb el mateix percentatge, el de la producció d'acer amb un 5% i el de l'aviació amb pràcticament un 4%.

Ara bé, l'informa avisa que Endesa -que és la primera de la classificació emetent 30 milions de tones-, "és i serà el primer emissor durant molts anys fins que no realitzi una profunda transformació dels seus mètodes de generació elèctrica".

Més Informació
Mary Walton, la primera activista contra la contaminació
Bismart i Libelium ajuden a detectar la contaminació de l'aire
Els 10 països d’Europa que més contaminen
Avui et destaquem
Comentaris