Què és un manyà?

CATmòbil, un joc per al telèfon mòbil que busca el foment de l’ús del català a l’empresa

El nou joc CATmòbil desenvolupat per la patronal Cecot | ACN El nou joc CATmòbil desenvolupat per la patronal Cecot | ACN

L’empresa i la llengua són, de fet, parella. Una parella de fet. Perquè a la Cecot considerem la llengua catalana un element indefugible a l’hora de fer empresa. Així, des dels seus orígens, a la nostra associació hem impulsat el coneixement i l’ús del català entre el teixit empresarial que ens és propi, ja sigui des de la formació de les persones treballadores en cursos de llengua, en l’elaboració de lèxics específics per diferents gremis i col·lectius, o en projectes singulars per a la seva extensió i ús.

Projectes singulars que, d’ençà de l’any 2020, i sempre amb la col·laboració de la Secretaria de Política Lingüística del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya hem desplegat per estendre la llengua a les empreses. Entre d’altres, hem impulsat càpsules audiovisuals d’acollida lingüística per al personal treballador de l’empresa, una guia de bones pràctiques de llengua catalana a l’empresa (amb vídeos, breus, sobre situacions que al si de l’empresa hi podem utilitzar el català) o una Guia sobre la incorporació del voluntariat lingüístic a les organitzacions.

CATmòbil és una eina pensada principalment per a treballadors nouvinguts a Catalunya i per aquells que no tenen el català com a llengua d’ús principal

L’última d’aquestes iniciatives és el CATmòbil, un joc per al telèfon mòbil que busca el foment de l’ús del català a l’empresa, en especial per a l’acollida de persones treballadores que no tenen el català com a llengua d’ús habitual. El giny consta de 300 preguntes de quinze àrees temàtiques (20 preguntes diferents en cada àrea), i una única resposta correcta. Qüestions sobre la història i el present de la llengua catalana, el codi català de consum, el català a l’empresa, les institucions catalans, els tràmits amb l’administració, i lèxics sectorials específics, entre d’altres, conformen el corpus del CATmòbil.

Aquesta eina, pensada principalment per a treballadors nouvinguts a Catalunya i per  aquells que no tenen el català com a llengua d’ús principal, també suposa un repte per als que ja són catalanoparlants, com sigui que hi ha preguntes de diferents nivells.

Per jugar al CATmòbil només cal registrar-s’hi amb un nom d’usuari i una contrasenya. Al final de cada partida s’hi pot comprovar el còmput dels encerts i els errors, el temps que s’hi ha esmerçat a completar-la i també la posició que s’ocupa en comparació amb altres jugadors (el joc computa tots els participants que hi han jugat alguna vegada). I si es vol superar l’actuació just finalitzar, s’hi pot tornar a jugar. De fet s’hi pot jugar tantes vegades com es vulgui: hi ha 300 preguntes sobre el català i la realitat catalana!

Cal consignar que el CATmòbil de la Cecot no sorgeix com un bolet, sinó que vol complementar totes les eines i els recursos que des de la nostra organització, algunes les hem citat en aquest mateix article, hem anat posant a disposició de les empreses per fer del català una llengua d’ús integral.

CATmòbil, un joc per al telèfon mòbil que busca el foment de l’ús del català a l’empresa | Cecot
CATmòbil, un joc per al telèfon mòbil que busca el foment de l’ús del català a l’empresa | Cecot

Podeu jugar al CATmòbil visitant www.catmobil.org, o bé descarregant-vos el codi QR que acompanya aquest article.

Per cert: les possibles respostes a la pregunta del títol: a) Una persona que té molta traça. B) una ciutadana de l’Aragó. c) un professional que treballa el ferro. D) un professional que treballa el plàstic. Quina us sembla la correcta?

Feu CATmòbil?

Avui et destaquem
El més llegit