Eva Blasco, de València al món

La passió per viatjar i la visió estratègica de l’equip expliquen els 43 anys d’història d’Europa Travel

Eva Blasco és consellera delegada d’Europa Travel. | Las Provincias Eva Blasco és consellera delegada d’Europa Travel. | Las Provincias

L’empresària Eva Blasco, actualment consellera delegada d’Europa Travel, és una d’aquelles professionals totterreny: llicenciada en Dret, s’ha dedicat al comerç exterior i al sector del turisme en indrets tan diferents com Espanya, els Estats Units o l’Àsia Oriental. Blasco va acabar els seus estudis a València, la seua ciutat natal, amb la menció de premi extraordinari de final de carrera per la llicenciatura de Dret. Amb un expedient d’or com el seu, s’obren molts camins professionals. Com que el dret era la seua passió, inicialment es va plantejar continuar estudiant i preparar unes oposicions per dedicar-se a l’advocacia de l’estat. Però també tenia un gran desig de viatjar i això va fer que, finalment, es decantés per una altra via laboral: el comerç exterior.

“En acabar la llicenciatura, se’m va quedar l’espineta de no haver pogut fer una Erasmus o alguna estada a l’estranger i per això vaig decidir fer un salt a un sector que obrira la meua carrera professional cap a l’exterior”, explica Blasco. És així com va entrar a treballar a l’Institut Valencià de l’Exportació (IVEX), actualment convertit en Institut Valencià per la Competència Empresarial (IVACE), en l’àmbit del comerç internacional. Esta experiència la va portar a conèixer de primera mà mercats i maneres de fer negocis molt diferents com els d’Extrem Orient o el de Nova York, ciutat en la qual va viure quatre anys.

A l’IVEX, a més a més, va conèixer dues persones de qui va aprendre molt i que han marcat la seua trajectòria professional: “Un és Joan Mir, perquè és un líder nat, i l’altra és Isabel Palafox qui, com a presidenta de l’IVEX en aquell moment, va confiar en mi en primer lloc”, concreta Blasco.

Del comerç internacional a liderar l’empresa familiar

Tot i això, Blanco, que es considera una persona molt dinàmica, va decidir el 2004 havent-se instal·lat de nou a València, donar un nou gir al seu futur. Va ser en aquell moment que li va sorgir l’oportunitat d’entrar a formar part de l’empresa que el seu pare, Vicente Blasco Infante, havia fundat.

Només entrar en l'agència de viatges l'any 2004, Blasco va dur a terme un estudi per analitzar si era beneficiós migrar cap a un model de negoci online i ho va descartar

L'arribada d’Eva Blasco a l’agència de viatges Europa Travel, com ella explica, no estava predeterminada només pel fet de ser l’empresa familiar, sinó que arribat un punt en què ella volia fer un canvi professional, el seu pare li va fer una oferta engrescadora. És així com va començar la nova etapa que hui l’ha portat a ser consellera delegada d’una pime que compta amb més de 43 anys d’història i que s’especialitza en els viatges corporatius.

Part de l’èxit de l’empresa es deu al fet que tant la mare com el pare de Blasco, com ella mateixa per condició hereditària, són grans viatgers: “Em considere una viatgera urbanita en general, m’agrada conèixer les grans ciutats. Això però, per cap d’any de 2019 vaig fer un safari a Tanzània i és una experiència increïble. Tot i que em dedique al sector, també he de pagar els bitllets d’avió, només m’estalvie les despeses de gestió perquè la feina me la faig jo, evidentment. Però, en qualsevol cas, en comptes de canviar-me el cotxe o comprar-me un pis més gran, destine part del meu pressupost a viatjar perquè no em sap greu gastar diners viatjant”, conta la consellera delegada d'Europa Travel.

L’altra pota de l’èxit és la visió estratègica que caracteritza aquesta empresària. Només entrar en l’agència l’any 2004, va dur a terme un estudi per analitzar si era beneficiós migrar cap a un model de negoci online, ja que havia vist que als Estats Units este model estava molt avançat. No obstant això, després de sospesar-ho, van decidir apostar per un model presencial, ja que una de les característiques que defineix Europa Travel és l’assessorament cas per cas. “En aquell moment vam pensar, i el temps ens ho ha confirmat, que la venda en línia anava a concentrar-se en gran empreses mundials i no en les xicotetes i en les mitjanes agències amb venda en línia”, afegeix Blasco.

Aquest any, li ha tocat viure un any difícil a Eva Blasco, ja que el turisme ha estat un dels grans afectats per les restriccions de mobilitat a conseqüència de la covid-19

Treball, esforç i associacionisme

A banda de la seua feina com consellera delegada d’Europa Travel, Eva Blasco també ocupa els càrrecs de vicepresidenta de relacions internacionals de la Confederació Espanyola d'Agències de Viatges, membre del consell directiu de l'Associació Europea d'Agències de Viatges, presidenta de l'Associació d'Empresàries i Professionals de València (EVAP) i presidenta del Consell Provincial de València de la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV).

Quan li pregunte sobre quines són les qualitats que l’han fet arribar ahí em respon una frase que li deia el seu pare: “Tu posa't a treballar i de seguida t’oferiran algun càrrec”. Això li ho deia perquè, com explica Eva Blasco, és una persona que quan es compromet amb un projecte ho fa al 100% i, per tant, és capaç d’assumir aquestes responsabilitats.

Això però, este any li ha tocat viure, com a tot el sector, un any difícil, ja que el turisme ha estat un dels grans afectats per les restriccions de mobilitat a conseqüència de la covid-19. Tot i això, es manté positiva però curosa i creu que la recuperació es començarà a veure a finals de l’any 2021.

Eva Blasco (Europa Travel): "No estem davant d'una fallida del model turístic, sinó d'una crisi de mobilitat causada per una pandèmia; per tant, el turisme es recuperarà"

Pel que fa al debat sobre si és necessari reorientar l’economia del País Valencià, on el sector turístic té un pes important, la vicepresidenta de relacions internacionals de la Confederació Espanyola d'Agències de Viatges considera que el debat és erroni: “És el mateix cas que quan es plantejava que havíem de prioritzar si l’economia o la salut, i la resposta era que les dues. Ara és igual, turisme i indústria. No estem davant d’una fallida del model turístic sinó d’una crisi de mobilitat causada per una pandèmia; per tant, el turisme es recuperarà. Per descomptat que hem d’enfortir altres sectors, però al turisme se li ha de traure tot el partit”.

I quina és la clau perquè empreses com la seua tiren endavant, segons ella? Treball, esforç i l’associacionisme. Aquest últim, especialment important perquè les pimes defensen els interessos generals que les afecten i els puguen traslladar als nostres governants.

Més informació
Rocío Botella: agulles que marquen la diferència
Patrícia Pastor, l’emprenedora autodidacta que va impulsar l’ecosistema startup valencià
Avui et destaquem
El més llegit