• Empresa
  • Faus crida a l'ètica empresarial per "guanyar el segle XXI"

Faus crida a l'ètica empresarial per "guanyar el segle XXI"

El president del Cercle d'Economia demana al teixit empresarial que "vagi més enllà" de la filantropia o els codis de conducta

El president del Cercle d'Economia, Javier Faus | ACN
El president del Cercle d'Economia, Javier Faus | ACN
Redacción VIA Empresa
Barcelona
02 de Maig de 2022

El president del Cercle d'Economia, Javier Faus, ha instat al teixit empresarial català a fer una aposta clara per l'ètica. Segons ha afirmat, de fet, "les empreses amb una culturaètica molt forta seran les guanyadores del segle XXI". Durant un debat dins el fòrum BarcelonaTribuna organitzat per la Societat Econòmica Barcelonesa d'Amics del País, Faus ha ressaltat la importància de les bones pràctiques corporatives a l'hora de, per exemple, atreure el millortalent.

 

Una bona cultura de l'ètica empresarial supera, segons defensa Faus, "les accions filantròpiques o els codis de conducta". Una aposta com la que reivindica passa per "mostrar que les empreses tenen una ànima és enllà de la recerca de beneficis", quelcom que, en les seves paraules, moltes grans empreses no han estat capaces de fer. "Hi ha moltes multinacionals que s'han quedat encallades en maneres de fer del segle XX amb molts problemes per atreure i retenir talent".

El responsable del cercle demana a les empreses "fer les coses ben fetes" per davant del negoci mateix. Les firmes necessiten, així "un propòsit, com el té una persona física, una família o qualsevol col·lectiu" – que pot servir per assolir "rèdit financer i rendibilitat" a llarg termini. "Els inversors i empleats apostaran per aquestes empreses", analitza Faus.

 

Al mateix acte han intervingut el director general d'Esade, Koldo Echebarría, i el director de l'IESE, Franz Heukamp, que han trobat punts d'unió amb el discurs del president del cercle. Tot i això, Echebarría ha recordat que el primer rol de l'empresa és la generació "d'oportunitats i creixement". "Per distribuir la riquesa, s'ha de generar", apunta, tot concedint que la reducció de les desigualtats socials ha de ser un objectiu de l'ecosistema de negoci, especialment mitjançant un millor nivell mitjà del sistema educatiu.

Per la seva banda, Heukamp convé que l'"excel·lència" en la governança i la presa de decisions dins les empreses "ha d'incloure sempre una dimensió ètica", tot i que reconeix que sovint, calen esdeveniments econòmics traumàtics per recuperar-la. "Redescobrim l'ètica després d'una crisi financera com la del 2008. El repte és fer veure que això sempre ha d'estar integrat", reflexiona.