Finançar l'estalvi energètic

L'enginyera lleidatana Sinagro i la firma E3G s'han unit per reduir en un 60% el consum energètic dels edificis

Aconseguir edificis que gastin menys energia i de forma més eficient és possible. Aquesta és una de les raons de ser de l'aliança de l'empresa enginyera lleidatana Sinagro i de la consultora de solucions energètiques E3G; dues empreses on treballen cinc empleats que operen de forma conjunta i que l'any passat van facturar 260.000 i 160.000 euros, respectivament.

Per recuperar la inversió que suposa reduir la despesa en gas o calefacció es necessiten una mitjana d'entre dos i tres anys. Els socis de la firma, Toni Gimbernat i Joan Guàrdia, comenten que les empreses mostren interès a estalviar en la seva factura energètica, però no estan disposats a fer una despesa important en canviar la instal·lació. Aquí és on comença la feina d'E3G i Sinagro. "Assumim el cost de la inversió i la recuperem amb l'estalvi generat".

En una primera fase, Sinagro realitza un estudi de consum inicial, analitza les dades i proposa un pla de viabilitat. Guàrdia explica que, una vegada disposen d'aquestes dades, "determinem la inversió i l'estalvi que aconseguirem". A partir d'aquí, comença la feina d'E3G. "Ens dediquem a buscar la millor solució per a portar a terme la instal·lació", precisa Gimbernat. La consultora permet que els clients escullin entre el finançament bancari o el privat.

Estalvi, eficiència i control remot
Sinagro i E3G ofereixen un servei energètic global que va des de l'assessorament, el finançament, la instal·lació fins a la monitorització del procés. Un dels exemples més il·lustratius és el projecte del Monasterio de Piedra a Nuévalos (Saragossa). Allà, la calor es produeix amb un sistema de biomassa. "Hem passat d'una potència de 1.100 kW als 580", recorda Gimbernat. En aquest cas, comenta que el client pot calcular l'estalvi en la factura de la calefacció. "Al Monasterio de Piedra, la despesa anual s'ha reduït dels 140.000 als 65.000 euros". Paral·lelament, el consum energètic baixa un 60%.

El cas del Monasterio de Piedra demostra, tal com asseguren els propietaris d'E3G i Sinagro, com es pot produir un canvi de mentalitat a l'hora de planificar el consum energètic d'un edifici. Aquest prové d'un treball d'anàlisi basat en les dades. Guàrdia insisteix en el fet que "apostem per la biomassa, una font d'energia que es manté amb un preu estable i resulta eficient". Les millores en el sistema de les instal·lacions del complex deriven en què el control de la despesa i del consum es fan remotament amb un sistema de tele-gestió, "de forma que des d'un ordinador o des d'un dispositiu mòbil el client és qui comprova i decideix sobre l'estalvi".

Gestió pròpia i implicació
A més de l'estalvi del 60% en el consum, la reducció de la factura de la calefacció i el control de la despesa, Guàrdia afirma que el servei energètic d'E3G i Sinagro afavoreix una "gestió pròpia del sistema energètic d'un edifici i a part la gent s'implica en el seu manteniment".

Més enllà del projecte del Monasterio de Piedra, E3G i Sinagro han optimitzat el sistema de climatització del campus de Wellington de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) amb un sistema basat en l'intercanvi tèrmic amb pous geotèrmics que utilitza aigua del nivell freàtic. De la mateixa manera, al Col·legi Episcopal de Lleida es va optar per un canvi de combustible, passant del gasoil al gas natural. El finançament d'aquestes obres també es va portar a terme amb l'estalvi aconseguit.

Gimbernat i Guàrdia insisteixen en el fet que s'encarreguen de tot el procés, des del càlcul del consum inicial fins al monitoratge posterior. Ara tenen el seu punt de mira a les instal·lacions energètiques dels habitatges particulars. "No pot ser que cada casa tingui una caldera diferent. És una despesa i una manca d'eficiència innecessària", lamenta Guàrdia. Per aquest motiu, aposten per l'assessorament i la pedagogia perquè la població adquireixi consciència de què controlar l'estalvi és possible. L'objectiu al final del camí és arribar a aconseguir que una casa o un edifici tinguin un consum energètic zero.
Avui et destaquem
El més llegit