Fira de Barcelona ingressarà més de 148 milions d'euros el 2015

L'entitat preveu un volum de negoci de 141 milions d'euros el 2016 amb més de 60 salons i congressos

Fira de Barcelona ingressarà 148,1 milions d'euros el 2015, un 13,8% més d'allò pressupostat i un 25,7% més que el 2013 -any firal comparable-, i preveu un ebitda de 12,5 milions, també per sobre de la previsió per a aquest any i un 31,2% superior al del 2013.

En roda de premsa amb motiu del consell general de l'organisme, el president de Fira de Barcelona, Josep Lluís Bonet, ha atribuït aquestes bones xifres -les segones millors de la història després del rècord de 152,6 milions el 2014- que segueixen creixent els salons propis i el procés d'internacionalització de l'entitat.

El nou director general de Fira, Constantí Serrallonga, que ha comparegut per primera vegada des del seu nomenament, ha afirmat que assumeix el repte de prosseguir el creixement i internacionalització de la institució, després d'un any 2015 que ha qualificat de bo i que atorga als seus comptes "solvència contrastada per prosseguir" el seu projecte empresarial.

Els salons propis han suposat un 40% dels ingressos el 2015, un 4% més que l'any anterior, i es preveu un altre avanç del 4% per al 2016 en aquest àmbit, ha indicat, i alhora ha situat l'impacte del Mobile World Congress en un altre 40% del volum de negoci de Fira aquest any.

Aquest any, la institució ha acollit 68 salons i congressos, així com una cinquantena d'actes de tipus corporatiu, comercial i esportiu entre els recintes de Montjuïc i Gran Via, celebrant-se en total al voltant de 120 esdeveniments, mantenint la rellevància de cites mèdiques i tecnològiques.

2016 bo si hi ha estabilitat
Per al 2016, Fira té una previsió de més de 60 salons i congressos i una facturació de 141 milions d'euros, que Serrallonga ha confiat a poder augmentar: "Lluitarem per millorar-la atraient nous salons".

De moment, estan assegurats Alimentaria, el Mobile World Congress i 4YFN, CPhl Worldwide -la fira internacional més gran de productes de la indústria farmacèutica-, el nou saló de la moto Motoh! i SmartCityExpo World Congress, que coincidirà en dates amb dos nous salons: iWater -dedicat al cicle integral de l'aigua- i Circular Economy -per reutilitzar residus allargant la seva vida útil-, entre d'altres.

Bonet s'ha mostrat optimista amb vista al pròxim any, tot i que amb un matís: "Estem en plena recuperació, iniciada el 2013 i consolidada el 2014, i les expectatives del 2016 són també molt bones, amb la condició que hi hagi estabilitat, això és fonamental".

Internacionalització
Respecte a l'expansió internacional de Fira, el 2015 ha organitzat salons a Qatar (Automòbil i Joieria), Kyoto (Smant City Expo), Mont-real (Smart City Expo), Lisboa (Alimentaria) i Mèxic (Alimentaria), i ha guanyat concursos per posar en marxa i gestionar el nou Centre d'Exposicions i Convencions de Doha i per organitzar fins a quatre salons a Cuba (tres el 2016 i un el 2017), a més de desenvolupar serveis de consultoria per a Àsia i Àfrica.

El 2016 donarà continuïtat a aquests projectes i sumarà altres com el recinte firal i de congressos d'Ulan Bator (Mongòlia), així com consultoria en diversos països: "Estem en converses amb bastants ciutats", ha afegit Serrallonga.

Renovació del consell
El consell general de Fira ha aprovat la renovació de part del consell d'administració amb la incorporació de l'exdirector general Agustí Cordón (Grup Z) en substitució de Jordi Clos (Gremi d'Hotels de Barcelona), que deixa el càrrec després de complir el màxim de tres mandats.

Alhora, han renovat en el càrrec Pedro Fontana (Elior Concessions), Luis Conde (Seeliger i Conde) i Miquel Martí (Moventia), als quals Bonet ha agraït la seva implicació.

Tant l'alcaldessa de Barcelona i presidenta del consell general de Fira, Ada Colau, com Bonet; el conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, i el president de la Cambra de Barcelona, Miquel Valls, han coincidit que l'èxit de Fira radica en la unió d'esforços entre el sector públic i privat i en l'aposta per la innovació i la internacionalització.

Nova etapa
També han destacat la tasca feta per Cordón com a director general i han celebrada el nomenament de Serrallonga com a successor per la seva trajectòria i experiència professional.

Colau ha advocat per seguir apostant en aquesta nova etapa per treballar "des del consens i treball cooperatiu", i ha definit Fira com a instrument central en l'estratègia econòmica de la ciutat, per la qual cosa cal pensar com enfocar aquest instrument per obtenir tant resultats econòmics com socials i de respecte ambiental.

En definitiva, ha cridat a treballar per "aconseguir una societat més justa, més democràtica i més sostenible", línia que també ha seguit Bonet, que ha constatat que Fira de Barcelona té com compromís crear feina i valor social i reputació internacional per a la ciutat.
Avui et destaquem
El més llegit