Foment es planteja portar l'impost de patrimoni a la justícia europea

L'entitat té preparat un recurs per ser presentat davant del Tribunal de Drets Humans d'Estrasburg

Foment anirà a la justícia europea en cas de rebre una resposta negativa per part de les autoritats espanyoles | iStock Foment anirà a la justícia europea en cas de rebre una resposta negativa per part de les autoritats espanyoles | iStock

Foment del Treball té a punt un recurs davant del Tribunal de Drets Humans d’Estrasburg per eliminar l’impost de patrimoni. Aquest moviment s’activarà en cas que la justícia espanyola rebutgi l’acció judicial de la patronal catalana. Segons recull Expansión, Foment critica com l’administració ha prorrogat l’impost per decret llei. El 2020, Catalunya va pagar el 45% de l'impost de patrimoni del conjunt de l'Estat, més que qualsevol altra comunitat.  Així ho indica una estadística de l'Agència Tributària, on detalla que més de 80.000 declarants catalans van pagar fins a 546.558.340 euros.

La recaptació total de l'Estat va ascendir fins als 1.203,7 milions d'euros. Per darrere de Catalunya, la comunitat que més va contribuir a les arques públiques va ser el País Valencià, amb 156.372.632 euros, un 13% del total de l'Estat. L'exempció a Madrid també va jugar un paper significatiu en els registres d'aquesta comunitat: s'haurien d'haver pagat 992.012.970 euros, però en tenir una bonificació del 100% de la quota a ingressar, els ciutadans no van haver-ho d'abonar.

Segons l'estadística de l'Agència Tributària, el patrimoni mitjà que van declarar els contribuents catalans va situar-se en 2.689.470 euros en l'exercici fiscal corresponent a l'any 2020. Un 58,6% de la recaptació de Catalunya la van fer homes, mentre que el 41,4% restant va ser per part de dones. El nombre de declarants guarda relació amb el nombre d'habitants de cada comunitat. És per aquest motiu que Catalunya va aportar un 42% dels declarants totals al conjunt de l'Estat, de nou el percentatge més elevat amb diferència. A continuació es va situar València, amb un 11,9% i Andalusia, amb un 8,8%.

Més informació
Sánchez Llibre (Foment del Treball) reclama "consensos bàsics" per donar estabilitat a Catalunya
El Govern modifica l'impost sobre el Patrimoni per captar els 12 MEUR a les grans fortunes
Catalunya és la comunitat que ha pagat més impost de patrimoni de tot l'Estat
Avui et destaquem
El més llegit