Foment reclama un augment de les ajudes estatals

A partir d'un informe de la CNMC, la patronal detalla que Espanya ha destinat un 1,69% del PIB, per sota del 2,30% de la UE

Exterior de la seu de Foment | Foment del Treball Exterior de la seu de Foment | Foment del Treball

Foment del Treball reclama reforçar les polítiques d'ajudes públiques del govern espanyol perquè s'ajustin a la mitjana europea. Segons detalla, a partir de l'informe de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) sobre aquesta matèria de l'any 2021, l'Estat va destinar 1,69% del PIB, per sota del 2,30% de la Unió Europea. La patronal catalana destaca, d'acord amb aquest document, que Alemanya i França van donar el 3,37% i 2,53%, respectivament. "Aquest pobre nivell d'ajudes" de l'Estat el va situar a la zona baixa del rànquing dels 27. Foment també demana "potenciar" les deduccions fiscals que el 2021 van assolir el 5,61%, mentre que la mitjana europea va arribar al 13,82%.  

La patronal presidida per Josep Sánchez Llibre també critica que, malgrat l'augment en polítiques mediambientals i d'eficiència energètica, Espanya va destinar un 41%, quan la mitjana de la Unió Europea va ser del 55%. En aquest sentit, sosté que per reforçar aquest àmbit es faci "mitjançant l'ús d'incentius ad hoc". D'altra banda, Foment subratlla que les ajudes Covid-19 a l'Estat (61,06%), recollides en aquest informe, van ser superiors a la mitjana europea (56,99%), i per sobre de països com ara Alemanya (53,05%). Des del mes de desembre, Foment del Treball té a punt un recurs davant del Tribunal de Drets Humans d’Estrasburg per eliminar l’impost de patrimoni.

Aquest moviment s’activarà en cas que la justícia espanyola rebutgi l’acció judicial de la patronal catalana. Foment critica com l’administració ha prorrogat l’impost per decret llei. El 2020, Catalunya va pagar el 45% de l'impost de patrimoni del conjunt de l'Estat, més que qualsevol altra comunitat. Així ho indica una estadística de l'Agència Tributària, on detalla que més de 80.000 declarants catalans van pagar fins a 546.558.340 euros. La recaptació total de l'Estat va ascendir fins als 1.203,7 milions d'euros. Per darrere de Catalunya, la comunitat que més va contribuir a les arques públiques va ser el País Valencià, amb 156.372.632 euros, un 13% del total de l'Estat. L'exempció a Madrid també va jugar un paper significatiu en els registres d'aquesta comunitat: s'haurien d'haver pagat 992.012.970 euros, però en tenir una bonificació del 100% de la quota a ingressar, els ciutadans no van haver-ho d'abonar.

Més informació
Avís de Foment: la inflació i el creixement "es refreden"
El "brindis de Nadal" a la Cambra de Comerç de Barcelona, Pimec i Foment
Sánchez Llibre (Foment del Treball) reclama "consensos bàsics" per donar estabilitat a Catalunya
Avui et destaquem
El més llegit