Les empreses són qui comet més frau elèctric

Endesa registra a Catalunya 26.400 casos de frau elèctric durant l'any 2018

Barcelona és la província catalana amb més expedients per frau elèctric | Cedida Barcelona és la província catalana amb més expedients per frau elèctric | Cedida

El 96% dels casos de frau elèctric els cometen empreses i particulars amb un alt nivell de consum, segons les últimes dades publicades per Endesa. Només el 2018, la companyia ha registrat 26.400 casos a Catalunya, fet que suposa la utilització il·lícita de 289 milions de kilowatts / hora, una xifra equivalent al consum de tota la ciutat de Sevilla i la seva àrea metropolitana. Per contra, només l'1% de les famílies acollides al bo social realitzen connexions il·legals.

Més info: La meitat del frau elèctric de l'Estat és a Catalunya

Anualment, el frau elèctric costa a tots els consumidors 150 milions d'euros, ja que el seu cost es tradueix en l'increment de la factura elèctrica. "En el cas del sector empresarial, les companyies que cometen frau perjudiquen doblement els seus competidors, perquè aconsegueixen abaratir els seus propis productes i serveis i encarir al mateix temps els d'aquests competidors. És una maniobra il·lícita que suposa un acte clar de competència deslleial", assegura Endesa. Per províncies, a Catalunya, Barcelona encapçala el rànquing d'expedients, amb un total de 19.739; seguida de Tarragona, 2.795; Girona. 3.225; i, finalment, Lleida, 680.

Frau comptadors

Comptador amb un enganxament il·legal | Cedida

Un risc per a les persones

A més a més, Endesa destaca que el frau pot provocar riscos per a la seguretat i la salut de les persones, les instal·lacions i els béns immobles. En aquest sentit, durant els últims anys s'han registrat nombrosos casos d'incendis en instal·lacions i habitatges com a conseqüència d'aquestes manipulacions. Altres afectacions comunes són sobrecàrregues a la xarxa, amb la consegüent desconnexió de fusibles dels centres de transformació, talls de llum i el deteriorament de la qualitat del servei.

"Un altre factor que agreuja el problema del frau és el creixement dels cultius de cànnabis". Segons Endesa aquests cultius freqüentment utilitzen enganxaments il·legals a la xarxa elèctrica, que poden arribar a generar importants interrupcions de subministrament als nuclis de població on es duen a terme.

Avui et destaquem
El més llegit