El 5G i la fibra, l’autopista de vida per la transformació digital de les pimes

La Fundació per la Indústria va abordar la importància de la transformació digital de les pimes: "És la diferència entre estar viu o morir"

El 5G i la fibra òptica ha de permetre la transformació digital de les empreses El 5G i la fibra òptica ha de permetre la transformació digital de les empreses

“La pandèmia ha estat un test d’estrès i moltes de les pimes no l’han pogut superar i han mort pel camí. És la diferència entre estar viu o morir”. Amb aquestes paraules va advertir Chema Casas, director general de Telefónica a Catalunya, sobre la importància de la transformació digital de la indústria i el teixit empresarial. Una transformació de la qual tothom en parla, però que no practica: només un 16% de les petites i mitjanes empreses espanyoles estaven preparades per afrontar-la quan va esclatar el coronavirus.

És en aquest context on prenen rellevància les jornades organitzades per la Fundació per la Indústria, que en la seva última sessió va comptar amb la participació de Telefónica i l’startup Engidi per reflexionar sobre Empresa digitalitzada, empresa competitiva.

Miquel Ribé: “La competitivitat a través de la digitalització i la innovació és un tema transcendental”

“La competitivitat a través de la digitalització i la innovació és un tema transcendental. El món està canviant molt ràpidament i l’arribada de la revolució 4.0 ha fet que la forma de produir o comunicar hagi canviat de manera radical en un temps rècord”, va analitzar Miquel Ribé, president de la Fundació per la Indústria.

Chema Casas: “Manresa o Vic tenen millor fibra que París”

Un pilar fonamental per abordar la transformació digital és la infraestructura de telecomunicacions. Segons Chema Casas, Catalunya i Espanya compten amb un escenari privilegiat: “Tenim un desenvolupament de fibra molt important, som el primer d’Europa i el tercer del món, només per darrere del Japó i Corea del Sud”. Com a exemple, va indicar que l’únic país europeu on Netflix no va baixar la qualitat dels seus vídeos durant el confinament va ser l’Estat espanyol.

Manresa o Vic tenen millor fibra que París”, va assegurar Casas, que afegia: “És molt important i dona les eines bàsiques per poder construir una transformació digital”. Segons les seves dades, un 80% de la població catalana està connectada a la fibra òptica. Tot i això, va reconèixer la importància de donar resposta a aquest 20% restant, que afecta molts polígons industrials, i va emplaçar a les administracions a treballar-ho plegats.

Una oportunitat d’or

“Tenim una oportunitat d’or que no podem desaprofitar. Venen ara els fons europeus i és una oportunitat molt rellevant per fer aquesta primera empenta”, va insistir el director de Telefónica a Catalunya. De fet, ara s’obrirà una convocatòria per a la digitalització de les pimes amb fins a 12.000 euros per empresa i que han de servir per fer aquest primer pas.

Una de les grans dificultats que afronten moltes pimes en aquest procés de transformació és per on començar. “La gran pregunta és per on comencem. Cada empresa té la seva pedra a la sabata”, va apuntar Gerard Fernández, d’Engidi, empresa especialitzada en introduir l’internet de les coses i la connectivitat en equipaments de treball per prevenir accidents laborals dels treballadors.

“La digitalització és ara o mai”, va remarcar Fernández

L’autopista de la transformació

“L’autopista per la transformació són les telecomunicacions”, va insistir Fernández. I el següent gran canvi és la tecnologia 5G, que ja està desplegada a bona part del país. “El 5G contribuirà de manera important a la transformació digital no només de la indústria, sinó de tots els sectors d’activitat”, va assegurar  Mercedes Fernández, gerent d’Innovació de Telefónica España.

Una transformació en què la indústria és pionera, ja que el canvi està arribant quan el teixit industrial ja estava afrontant la revolució 4.0. Aquesta tecnologia es converteix en l’eina per revolucionar processos i negocis. Drons per supervisar infraestructures i que informin en temps real, robots connectats i controlats remotament per fer tasques de seguretat o assistència remota per fer manteniment d’equipaments són tres exemples de les possibilitats que pot oferir aquesta alta connectivitat.

Gerard Fernández: “És obvi que les coses han d’estar connectades. Ara han de ser intel·ligents i aprendre”

Un concepte important és anar més enllà de l’internet de les coses, tal com remarcava Fernández: “És obvi que les coses han d’estar connectades. Ara han de ser intel·ligents i aprendre. L’evolució és la intel·ligència de les coses més que l’internet de les coses”.

Sobre la importància de la connectivitat, una reflexió final del director de Telefónica a Catalunya: “Què hauria passat durant el confinament sense la connectivitat que tenim ara?”. “Tothom s’ha adonat que amb les comunicacions no s’hi juga”, afegia.

Avui et destaquem
El més llegit