Glovo i Deliveroo s'estalvien 168 milions d'euros l'any en cotitzacions dels 'riders'

Un estudi de la UGT denuncia la "precarietat" dels repartidors, que són autònoms i no assalariats

Repartidors de Glovo en vaga en una marxa fins a la seu de l'empresa | ACN Repartidors de Glovo en vaga en una marxa fins a la seu de l'empresa | ACN

Les plataformes com Glovo o Deliveroo s'estalvien cada any uns 168 milions d'euros en sous i cotitzacions dels seus repartidors, que són autònoms i no assalariats, segons un informe de la UGT. En concret, el sindicat assegura que "l'ús indegut de la figura del treballador autònom està permetent a les plataformes digitals de repartiment estalviar 92 milions d'euros l'any en sous i fins a 76 milions d'euros en cotitzacions a la Seguretat Social".

Més info: Els 'riders' de Glovo i Deliveroo comencen a sortir dels llimbs legals

El secretari de Política Sindical de la UGT, Gonzalo Pino, ha descrit les condicions d'aquests repartidors com a "precàries, penoses i perilloses". Segons la UGT, els riders funcionen en un model "sense drets laborals" i amb una relació laboral "notablement pitjor" que la d'altres treballadors. En aquest sentit, el sindicat ha lamentat que "vacances, malaltia o incapacitat per accident laboral no són drets dels treballadors, sinó costos que acaben expulsant-los de l'activitat".

Els sindicats i alguns grups de riders defensen que ells no són treballadors "emprenedors" sinó "falsos autònoms" amb una relació laboral "clara" amb les companyies que s'ha de reconèixer com a tal. De fet, hi ha diversos conflictes als tribunals sobre aquesta qüestió, amb sentències en primera instància tan a favor com en contra de les empreses.

Més informació
La Justícia confirma que els 'riders' són treballadors de l'empresa
Glovo vol que la normativa digui que els 'riders' han de ser autònoms
Deliveroo, condemnat a readmetre nou 'riders'
Avui et destaquem
El més llegit