Grifols enceta la seva setmana clau amb una pujada del 3% a borsa

La companyia catalana lidera els ascensos de l'Ibex 35 enmig de la crisi de Gotham i abans de publicar els últims comptes amb la família en càrrecs executius

Seu corporativa de Grifols a Sant Cugat del Vallès | Europa Press Seu corporativa de Grifols a Sant Cugat del Vallès | Europa Press

Grifols ha estrenat la setmana amb una empenta borsària. Les accions de la farmacèutica han liderat aquest dilluns els avanços de l'Ibex 35 amb una xifra propera al 3% a les 9:08 hores. Els títols han arrencat la negociació a un preu d'11,825 euros l'acció, amb una alça del 2,87%, tot i que minuts després ha reduït l'impuls al 2,35%, fins a intercanviar-se a 11,765 euros. Tot plegat arriba dies abans de publicar l'últim balanç anual de la firma amb membres de la família Grifols a l'executiva.

Està previst que la companyia catalana faci públic els comptes del darrer exercici el dijous 29 de febrer. El mercat està pendent d'un informe clau, ja que donarà resposta als dubtes plantejats per Gotham City Research. L'empresa nord-americana ha qüestionat en repetides ocasions la situació financera de Grifols, acusant-la de falsedat comptable amb l'objectiu d'amagar deute.

Per la seva banda, Grifols ha anat reconfigurant la seva estructura interna, en un procés que va encetar l'any 2022 i que contempla canvis a la governança de l'entitat. De fet, durant aquest mes de febrer ja s'ha nomenat Nacho Abia com a nou conseller delegat, tot i que s'ha decidit mantenir Thomas Glanzmann com a president executiu. Raimon Grífols, Víctor Grífols Deu i Albert Grífols Coma-Cros han deixat les seves funcions de director corporatiu, director d'operacions i conseller executiu, respectivament, però continuen com a consellers dominicals.

Més info: Gotham City torna a qüestionar els comptes de Grifols

La idea de la companyia catalana és separar la gestió de la propietat, que encara pertany a la família. Aquests canvis, però, han arribat enmig de la crisi de credibilitat que ha impulsat el fons voltor Gotham. La situació financera de Grifols travessa un moment extremadament sensible, ja que entre gener i setembre de l'any passat va presentar un benefici de 3,32 milions d'euros, és a dir, un 98,2% menys del que va facturar l'any 2022.

Els atacs de Gotham, un mal de cap per a Grifols 

Des de Gotham, però, relacionen la reestructuració amb les seves acusacions. A inicis de gener, Grifols ja va patir una forta caiguda al mercat després d'un informe devastador de la firma nord-americana. En ell, considerava que les accions de la farmacèutica eren "no invertibles" donat el suposat deute real de l'entitat. Des de llavors, les ofensives s'han intensificat. El passat 20 de febrer, el fons va presentar una bateria de set preguntes a l'empresa d'hemoderivats on qüestionava la naturalesa de relació entre la companyia i el family office Scranton, vinculat a la família. Un mes abans ja havien denunciat que només existien dos vincles concrets entre les dues entitats: un lloguer de la seu de Grifols, que existeix des del 2012 a conseqüència de l'adquisició de Talecris, i Haema i BPC des del 2018.

Després d'aquestes ofensives, Grifols ha recordat que sempre ha respost "a cada una de les malintencionades i enganyoses preguntes" del fons, i ha desmentit "categòricament" en un comunicat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) "les insinuacions malintencionades, falses i enganyoses de Gotham amb l'únic objectiu de desestabilitzar la companyia i generar dubtes entre els inversors institucionals".

Grifols ha desmentit "categòricament" les acusacions de inestabilitat financera formulades per Gotham 

De moment, davant d'una setmana clau, els inversos han respost positivament a l'obertura de la jornada borsària. Tot i això, els atacs de Gotham sí que han provocat reaccions entre les parts interessades. Els accionistes minoritaris de Grifols han demanat a la CNMV l'expedient que acumula tota la informació financera de la companyia catalana, però s'han topat amb una negativa. Segons ha informat Europa Press, el supervisor s'hauria oposat a entregar la informació per "qüestions tècniques".

Més informació
El nomenament de Nacho Abia dispara un 4% la cotització de Grifols a la borsa
La família Grífols abandona la direcció de la multinacional
Avui et destaquem
El més llegit