Viatges d'herois, històries de cracks

La headhunter Arancha Ruiz publica 'Ahora o Nunca': "Mai he conegut una persona sense talent"

El talento como filosofía de vida personal y laboral. | iStock El talento como filosofía de vida personal y laboral. | iStock

Ara o mai és molt més que una filosofia de vida. És el títol d'una cançó d'Ángela Carrasco o una altra de La Pegatina amb Macaco, d'una pel·lícula de Dani Rovira i María Valverde i ara també d'un llibre. El de la headhunter Arancha Ruiz publicat a Connecta (Penguin Random House) on explica les 5 claus per "donar grans passos a la teva carrera professional". La cita inicial és tota una declaració d'intencions: "A tots els herois d'ara, perquè superin els frens i aconsegueixin l'èxit. I contribueixin amb el seu talent a la construcció d'un futur millor per a tots i totes".

Ruiz: "A tots els herois d'ara, perquè superin els frens i aconsegueixin l'èxit"

Quin és el per què i el sentit d'Ahora o nunca? Parlar dels errors com a aprenentatge i de l'aprenentatge com a èxit. Així de fàcil, així de difícil. Centenars d'històries de persones que triomfen i fracassen, dia a dia, pas a pas. Històries de superació com les de la María, la Patricia o la Mika amb un email. En una frase: "Persones que van ser herois quan havien de ser-ho, perquè van saber que era el seu Ara". Però, quan és el moment d'Ara i quan el de Mai? L'autora destaca tres habilitats "imprescindibles" per al professional del segle XXI: aprenentatge constant, teixir una xarxa de col·laboradors i perseverança.

Segons la headhunter, "la carrera professional no és una destinació, és un camí. Pot ser que no trobis el teu lloc a la primera, a la segona, ni a la tercera. La cerca contínua és la fi, no el mitjà". És "el viatge de l'heroi" o "la història de cracks" a la recerca d'ells mateixos, i també dels altres. La bibliografia inclou grans noms del pensament com Chimamanda Ngozi, Robert Cialdini, Richard Farson, Yuval Harari, Daniel Kahneman o Sun Tzu, entre molts d'altres.

Com activar el clic interior

Arancha Ruiz ja feia coaching o coaching d'equips, quan aquests conceptes pràcticament ni existien. Després de desenes de cerques com a headhunter i més de 500 casos d'assessorament de marca personal, el seu titular de vida és el mateix de sempre: "Escolto i ajudo a connectar a qui escolto". Escoltar i ajudar, allò que sovint tant costa, però que tan necessari és en una societat que acostuma a preferir parlar abans que escoltar. "Tinc el convenciment que totes les persones són unes cracks en alguna cosa", defensa. Talent descobert, talent per descobrir. "Mai he conegut una persona sense talent ni un líder sense marca personal", afegeix.

Ruiz: "Mai he conegut una persona sense talent ni un líder sense marca personal"

"Existeixen frens i adversaris que col·loquen paranys i desorienten al talent posant en perill la carrera professional", alerta Ruiz. A la recerca del talent, la headhunter i especialista en marca personal ha investigat com activar el clic interior, el d'acció que lluita contra qualsevol fre. A través de 264 pàgines i aquests capítols: els herois del seu moment, la desubicació, la inseguretat, la dispersió, la desconnexió, la contenció i Ara és el teu moment: sigues un heroi. Una menció especial mereix el vuitè capítol: Els tres adversaris de gènere.

Els tres adversaris de gènere

Dels 248 clients de Ruiz a desembre de 2018, 50,5% eren dones i 49,5% eren homes. Diferències? Sí i no, explica. No pel que fa als "frens del talent", sí respecte a "recursos i energies" dedicats a superar aquests frens. Segons l'autora, els tres adversaris de gènere són: una major inseguretat, una major necessitat d'agradar i un major estrès davant un conflicte que pugui posar en risc una relació social. "L'oportunitat per canviar la societat és ara. És la teva oportunitat per canviar la teva realitat, el teu món. Fent un pas endavant, alçant la mà, parlant. Actuant. No posposant ni una cosa que t'importi mai més. Perquè les coses que deixes per després mai més tornaran. Si no aprofites les oportunitats que ens dóna la història, les que tens davant dels teus ulls, passarà. El deute es donarà per saldat i ningú tornarà a brindar-nos l'oportunitat de participar en la igualtat. Mai. És ara o mai", reflexiona.

Més info: L'Excel·lència del Consell i Conseller(e)s

Així doncs, l'objectiu de Ruiz amb aquest llibre d'"ajuda i coajuda" és sobretot el de "connectar el talent de les persones amb el context en el qual viuen". Aquest complex equilibri entre les aspiracions professionals i personals i les necessitats del mercat. Després de la publicació del Mapa de tu talento i Qué busca el Headhunter?, arriba la seva última obra Ahora o nunca. I mai millor dit: Ara o mai. És el moment de...

"Totes les persones són herois que transiten a la vida com a persones aparentment corrents. Aprenent, explorant, fent aliats, perseverant per aconseguir els seus somnis. Fins que un dia es troben davant d'una situació de disjuntiva, un repte, una ocasió en la qual només superant pors i traient el millor de si mateixos aconseguiran triomfar. Un procés que resulta ser de gran creixement individual, i també col·lectiu. Perquè al superar-se ells, també impulsen els equips en els quals estan. Les seves organitzacions. I la societat en la qual vivim. Són herois que aprofiten oportunitats".

Avui et destaquem
El més llegit