L’ICF i la Comissió Europea finançaran les pimes amb 184 MEUR

ICF Eurocrèdit oferirà préstecs en condicions preferents per a circulant i/o inversió per a projectes de creixement o internacionalització

El mercat de finançament de l'ICF al Bizbarcelona El mercat de finançament de l'ICF al Bizbarcelona

L’Institut Català de Finances (ICF) i la Comissió Europea han presentat aquest dimecres, en el marc del saló Bizbarcelona, ICF Eurocrèdit. Es tracta d’una nova línia de finançament de 184 milions d’euros, cofinançats al 50% amb recursos de l’entitat financera pública catalana i fons europeus a través del programa FEDER (Fons Europeu de Desenvolupament Regional), en el marc del programa operatiu 2014-2020.

L’objectiu d’aquest nou instrument és facilitar el finançament a les petites i mitjanes empreses mitjançant préstecs amb condicions preferents per a projectes de creixement, circulant per enfortir les activitats generals de l’empresa, nous projectes o penetració de nous mercats o desenvolupaments d’empreses ja existents.

Els destinataris d’ICF Eurocrèdit són petites i mitjanes empreses d’entre 10 i 250 treballadors, amb una facturació d’entre dos i 50 milions d’euros o un balanç d’entre dos i 43 milions d’euros. La nova línia ofereix d’una banda préstecs per a circulant i/o inversió entre 100.000 euros i dos milions d’euros, cobrint fins al 70% del projecte a un termini de 2 a 5 anys –amb un any de carència inclòs- i un interès d’Euribor a 12 mesos, més un diferencial a partir de l’1%.

D’altra banda, les pimes interessades també podran accedir a préstecs per a inversió entre 150.000 euros a 2,5 milions d’euros, finançant fins al 70% del projecte, per a un període de cinc a 15 anys – fins a dos anys de carència inclosos- i amb un interès d’euríbor a 12 mesos, més un diferencial a partir de l’1%.

Inversió induïda: 350 milions d’euros en cinc anys

L’acte de presentació d’ICF Eurocrèdit ha tingut lloc a l’escenari del “Mercat del Finançament” del Bizbarcelona al recinte firal de Montjuïc a Barcelona. Hi han assistit el director general de Promoció Econòmica, Competència i Regulació de la Generalitat de Catalunya, Albert Castellanos, la directora general d’Inversions Creditícies i Risc de l’Institut Català de Finances (ICF), Anna Àlvarez, i el cap d’unitat adjunt de la unitat d’Espanya, Direcció General de Política Regional i Urbana, de la Comissió Europea, Jordi Torrebadella.

Segons ha explicat Àlvarez, el fiançament aportat pel FEDER i l’ICF a través d’aquesta nova línia generarà una inversió induïda de 350 milions d’euros en els propers cinc anys.

De la seva banda, el director general de Promoció Econòmica, Competència i Regulació de la Generalitat ha recordat que aquesta línia es nodrirà amb recursos que rebrà Catalunya procedents dels fons FEDER de l'actual programa operatiu (2014-2020). Durant aquests set anys, Catalunya rebrà un total de 868,4 milions, xifra que representa un 68,1% més dels recursos rebuts durant el període de programació anterior (2007-2013).

Per a Castellanos, aquest instrument financer representa la principal actuació d'una de les prioritats de l'actual programa operatiu, expressada a l'objectiu temàtic 3 (OT3) de millora de la competitivitat per les petites i mitjanes empreses (PIMES). "ICF Eurocrèdit vol donar resposta a part de les milers de pimes econòmicament viables que estan patint algun tipus de restricció, total o parcial, al finançament", ha assegurat.

Finalment, el director general de Política Regional i Urbana de la Comissió Europea, Jordi Torrebadella, ha destacat que l'ICF Eurocrèdit "ajudarà les pimes créixer als mercats, tant nacionals com internacionals, i a innovar". I ha afegit que, d'aquesta manera, "les petites i mitjanes empreses tindran un nou instrument europeu per crear creixement i ocupació, que és l'objectiu número u de la Comissió Juncker".

Més informació
Arrenca el BizBarcelona per abordar la transformació digital
Tots els espais públics d’Europa tindran Wi-Fi gratuït
L'ICF finança 1.441 empreses amb 570 MEUR el 2016
Avui et destaquem
El més llegit