L’ICF al costat de les empreses: el cas de Science Bits

La startup de solucions educatives en l'àmbit científic ha ajudat més de 1.000 escoles en ple confinament i amb el suport de l'ICF

L'equip de Science Bits a finals del 2019, abans de la pandèmia | Cedida L'equip de Science Bits a finals del 2019, abans de la pandèmia | Cedida

Science Bits és un cas d'èxit empresarial en tota regla. Mentre que moltes empreses han vist com la seva activitat quedava tocada per la covid-19, la startup va aportar el seu granet de sorra per ajudar més de 1.000 escoles en ple confinament. Science Bits neix el 2012 amb l'objectiu de "promoure bones pràctiques educatives en l'àmbit científic" i, en general, "contribuir a la millora educativa en allò que ens resulti possible". Així ho explica el seu director, Héctor Ruiz, en una entrevista amb VIA Empresa, on posa damunt la taula que la seva activitat principal és aportar recursos eduactius adreçats a les escoles en format digital dissenyats en base a la recerca científica sobre com aprenen les persones.

Es tracta, doncs, d'oferir la possibilitat als cursos de les escoles que van des de 5è de Primària fins a 4t d'ESO que "substitueixen els llibres de text i impulsen mètodes d'ensenyament-aprenentatge basats en l'evidència". D'aquesta manera, Science Bits enfoca l'aprenentatge d'una forma completament diferent que es basa en "el descobriment guiat, el raonament, la comprensió i l'aplicació dels conceptes en contextos reals". En definitiva, passar de la teoria a la pràctica amb una plataforma pròpia de continguts multimèdia interactius en el camp de l’ensenyament de ciències.

La startup basa les seves bones pràctiques en les recomanacions que poden derivar de la Didàctica de les Ciències, la Psicologia Cognitiva i la Neurociència per tal de "dissenyar els seus materials educatius". Des que Science Bits va veure la llum, han anat "desenvolupant progressivament els materials per a diversos nivells educatius", al mateix temps que també han "incorporat noves opcions i recursos materials".

Suports valuosos

Les noves opcions es basen en el fet que, enlloc de comprar llibres de texts, els seus clients adquireixen els materials digitals de la startup, "que els guien en l'aplicació de la nostra metolodogia i inclouen una gran quantitat de recursos multimèdia". 

En tot això, l'Institut Català de Finances (ICF) ha protagonitzat un paper important. Primer, i com explica Ruiz, "ens va proporcionar capital com a inversor" i, després, "ens ha ajudat avalant préstecs bancaris", a banda que sempre compten amb el suport de l'ICF que, subratlla, "assisteix a totes les reunions del consell d'administració i ens aporta experiència i molt bons consells". La inversió de l’ICF, a través d’un dels fons de capital risc de l’ICF, Capital MAB (en procés de desinversió), ha tingut l’objectiu d’impulsar el desenvolupament comercial de la companyia.

Ruiz: "La necessitat de tenir solucions digitals a les escoles ens ha permès accedir a molts centres on abans era impossible"

De fet, l'equip de Science Bits es dedica, actualment, "a consolidar el nostre projecte i a fer-lo créixer en aquells països en què l'hem desenvolupat", especialment els Estats Units, on tenen previst expandir-se encara més en el futur per començar la seva conquesta internacional.

I, tot i la situació imposada per la covid-19, han continuat treballant de valent. Tenim la sort de ser una companyia que pot funcionar perfectament mitjançant el teletreball", aplaudeix Ruiz. La seva idea és mantenir la dinàmica del teletreball fins que la situació sanitària s'estabilitzi i estigui totalment sota control, però el més important de tot plegat és que, destaca el seu director, "la necessitat de tenir solucions digitals a les escoles ens ha permès accedir a molts centres on abans era impossible i, en general, ens ha donat un fort impuls arreu".

Des de meitat del 2019, l’ICF compta amb un nou fons de capital risc, ICF Venture Tech II, dotat amb 20 milions d’euros i dirigit a companyies que impulsin projectes tecnològics i/o d'innovació amb elevat potencial de creixement, com és el cas de Science Bits.

Més informació
L'ICF, l'Ajuntament i Avalis mobilitzen 12 milions per a pimes i autònoms
L’ICF al costat de les empreses: el cas d’Atrápalo
L’ICF al costat de les empreses: el cas del Festival Cruïlla
Avui et destaquem
El més llegit