Ignasi Belda impulsa l'emprenedoria biosanitària

El guanyador del Premi Fundació Príncep de Girona Empresa 2014 ja ha creat diverses empreses i una filial als Estats Units

Quan el mes de juny es lliurin els Premis Fundació Príncep de Girona, en el marc del Fòrum IMPULSA, una de les cares destacades serà la d'Ignasi Belda (Alcoi, 1979); guanyador del premi en l'apartat d'Empresa. Belda recollirà un premi que recentment han rebut altres coneguts emprenedors catalans com Pau Garcia-Milà (2010) o Marc Bonavia (2011).

El jurat, format entre d'altres per Susana Monje, presidenta d'Essentium, i Catalina Hoffmann, fundadora de Vitalia i guanyadora del premi del 2013; s'ha decidit enguany per Belda. En el comunicat on s'ha fet oficial, s'assenyala que la seva elecció és fruit de "ser un jove emprenedor, de sòlida preparació acadèmica, que està iniciant la seva trajectòria professional en l'àmbit biosanitari i tecnològic amb gran esforç i vocació internacional".

Una bona tesi
Enginyer informàtic per la Universitat Ramon Llull, és també Doctor en Intel·ligència Artificial aplicada al disseny de fàrmacs per la UPC. De fet, la seva tesi doctoral, realitzada entre l'Institut de Recerca Biomèdica d'Illinois i la multinacional anglo-sueca AstraZeneca, ha estat catalogada per la UPC com una de les 10 millors tesis en informàtica de la dècada.

La trajectòria de Belda, però, no es limita a un brillant expedient acadèmic; sinó que hi suma una ja destacada trajectòria en l'àmbit empresarial. Diverses companyies i una filial als Estats Units han generat fins al moment una trentena de llocs de treball d'alta qualificació.

Impulsor d'empreses
Intelligent Pharma (IP) va ser la primera aposta de Belda, l'any 2007. Fundada un any abans d'acabar la tesi, li va permetre traslladar a la pràctica industrial les idees resultants de la seva carrera científica.

El 2009 va crear SOM Biotech, ubicada al Parc Científic de Barcelona. Un any després, el 2010 va néixer BioCloud Research, un consorci format per quatre empreses ubicades al mateix parc, entre elles les mateixes IP i SOM Biotech. Ja al 2011, Belda va impulsar una filial d'IP als Estats Units per tal de facilitar la internacionalització de la seva matriu.

D'altra banda, Ignasi Belda segueix vinculat al món universitari exercint la docència a la Universitat de Girona, on és professor de Transferència Tecnològica al Màster de Química Catalítica.

Avui et destaquem
El més llegit