Indukern encadena dos anys de facturació estancada

Les inversions i les operacions impacten en el negoci de la farmacèutica que factura 720 milions d'euros el 2017, un 1% menys

La seu d'Indukern La seu d'Indukern

La farmacèutica Grup Indukern s'estanca en vendes i en benefici. La companyia catalana ha facturat un 1% menys aquest 2017, assolint unes vendes de 720 milions d'euros. I encadena dos anys que no són per fer festes: el 2016 la companyia va retallar un 4% les vendes fins als 725 milions d'euros. Si llavors va ser la venda de la filial russa, el que va impactar en la facturació, ara l'empresa de la família Díaz-Varela Somoza es rasca la butxaca i inverteix durant el 2017 un total de 70 milions en diversos projectes per reforçar la seva activitat, així com la compra de la companyia mexicana Cytecsa o la construcció d'una nova planta a Lleó.

Més info: La venda de la filial russa impacta en la facturació d’Indukern

El vicepresident executiu del grup, Raúl Díaz-Varela, ha destacat en un comunicat que l'exercici 2017 "ha suposat un gran esforç inversor" per impulsar projectes importants per al futur de la companyia i que ara "la prioritat és consolidar aquestes inversions".

L'empresa ha registrat un Ebitda de 45,7 milions d'euros i la meitat de les seves vendes corresponen ja als mercats internacionals, principalment Europa i Llatinoamèrica. El grup català compta amb filials operatives a 16 països i una plantilla de 1.860 persones que va créixer en 162 professionals en l'últim any, a causa, principalment, de les adquisicions.

Entre les principals inversions del Grup Indukern el 2017 destaquen dues adquisicions: Cytecsa, companyia mexicana especialitzada en solucions per a la indústria alimentària, i Actafarma, un laboratori especialitzat en productes d'origen natural per a la cura de la salut. Així mateix, el grup també va invertir en la construcció o renovació d'instal·lacions i projectes d'R+D, registres, patents i llicències.

Divisions

Indukern, la companyia química del grup, va tancar el 2017 amb unes vendes de 425 milions d'euros, un 1% menys, i les divisions que més van créixer van ser aromes i fragàncies, alimentació i farmàcia. Aquest any passat, la química ha pres la decisió de sortir de Turquia, ja que l'evolució del mercat estava per sota de l'esperat, encara que la firma manté filials al Brasil, la Xina, l'Índia, Colòmbia, Mèxic, Portugal, Suïssa i República Dominicana.

El laboratori veterinari Calier va aconseguir uns ingressos de 70 milions en l'últim any, un 4% menys, a causa de la caiguda de vendes al mercat nacional (-8%) i per la depreciació de les monedes locals en alguns països de Llatinoamèrica.

De la seva banda, Kern Pharma, el laboratori farmacèutic del grup, va aconseguir unes vendes de 239 milions, en línia amb l'any anterior, malgrat que la firma va patir la caiguda de vendes als Estats Units i l'estancament del mercat de genèrics a Espanya.

Inversions

A Indukern, les inversions es van centrar en la millora de la seguretat, principalment a la seva planta química de Sentmenat (Vallès Occidental), i en projectes d'innovació al laboratori i plantes pilot que la seva divisió d'Alimentació té a la Zona d'Activitats Logístiques (ZAL) del Port de Barcelona.

A Calier, el gruix d'inversions es van destinar a finalitzar la construcció de la nova planta de biològics a Lleó i a la renovació de la seva seu a Les Franqueses del Vallès (Vallès Oriental).

Kern Pharma també va iniciar la construcció d'un nou edifici a la seva seu de Terrassa (Vallès Occidental) que acollirà laboratoris i zona d'oficines. A més, la farmacèutica va continuar invertint en la incorporació de noves línies de producció i en la millora i adequació dels seus equips i instal·lacions.

Més informació
Indukern, la multinacional discreta
Avui et destaquem
El més llegit